onsdag 2 maj 2012

En kort pratstund med Mikael Stahre

Det är på en brusig linje Straffpunkten når en något upptagen Mikael Stahre, han säger att han ogärna tar intervjuer innan match på matchdagar, men att han kan svara på några korta frågor. I den i övrigt klyschiga stockholmskan hör man en viss förändring i dialekten och i vissa meningar hör man hur han applicerar några göteborgska fraser.
    Efter att ha tagit tre titlar med AIK under drygt två säsonger valde Mikael att acceptera ett kontraktserbjudande från den grekiska klubben Panionios. Tiden i klubben blev dock kortvarig efter uteblivna resultat och missnöje i styrelsen sades Mikael upp. Den då 35-årige tränaren bestämde sig för att ta ett uppehåll från fotbollen och tänka igenom sin livssituation trots att en del klubbar, både svenska och utländska stod på kö för att vinna hans signatur. Han säger till Straffpunkten att uppehållet har gjort honom starkare och mer motiverad då han fått chansen att ta ett steg tillbaka och tänka om. Greklandsäventyret blev inte samma succé som det i AIK.
"Jobbet i Panionios var en bra utmaning, jag lärde mig mycket under min tid där nere. Det är en avsevärd skillnad mellan Allsvenskan och den grekiska ligan. Allt är i så mycket större skala, det märks främst på budgetarna även då Paninios var en relativt lite klubb"
Han har svårt att sätta fingret på vad det var som inte fungerade då han kände att han fick med sig folket i klubben men det var ont om tid och mycket extern press trots att Paninios är en ganska neutral klubb som han uttrycker det. Han jämför klubben med större lag som AEK Athen, Olympiakos och Panathinaikos, och säger att när sådana lag kommer på besök är det alltid mycket känslor oavsett vart det är. Panionios däremot var en mindre och mer anonym klubb. Anonym är något du inte är som huvudtränare för IFK Göteborg, det är något Mikael nu har fått erfara under några månader. Han säger att det kändes helt rätt när Håkan Mild hörde av sig om tjänsten och att han har fått vara med och påverka vilka spelare klubben plockat in. Pausen från fotbollen har gjort honom gott uppger han, både som person samt att han nu har kommit tillbaka mer motiverad och inspirerad. "Jag har återfunnit min identitet som tränare", säger Mikael på ett passionerat sätt som bara han kan. På frågan om han känt sig pressad under den något knackiga inledningen säger han så här:
"IFK Göteborg är en stor klubb med många supportrar. När jag tackade ja till det här jobbet var jag medveten om vad som förväntades av laget. Som tränare bär du alltid ett stort ansvar för lagets prestationer, samtidigt är det väldigt svårt att få det att lyckas direkt. Det är för större klubbar lätt att dra på sig något av en krisstämpel efter några förluster, men nu känns det som att vändningen har kommit." 
För att bara vara 36 år gammal och huvudtränare för en av Sveriges största klubbar så anser han att han har en relativt lång erfarenhet av tränaryrket och vet vad som förväntas av honom. Han säger att pausen från fotbollen har gjort honom väl förberedd på uppgiften att leda IFK Göteborg mot nya framgångar. Mikael avbryter sig själv och säger att han har en del att förbereda inför kvällens match mot GIF Sundsvall och vi avslutar samtalet. Jag känner att samtalet stärkte min bild av Mikael Stahre som en orädd, frispråkig och passionerad tränare.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar