måndag 9 juli 2012

Blåvitt gör årets match

IFK Göteborg hade en 1-0-ledning i drygt 85 minuter innan Alfred Finnbogason förstörde dagen och dundrade in en frispark bakom Alvbåge. Slutresultatet skrevs till 1-1 och Blåvitt har oerhörda problem med att vinna.

IFK Göteborg inledde matchen lite darrigt och Helsingborg var det något bättre laget. Det såg aningen ostabilt ut och offensivt hände det inte mycket i hemmalaget. Men Blåvitt växte och växte och tog efter ett tag över matchen helt och hållet. HIF fick problem på mittfältet och Hysén började få ett par chanser att göra matchens första mål. För hans del uteblev det dock, men efter 32 minuter gör Blåvitt ändå 1-0. Salomonsson slår ett lågt inlägg från höger, Sobra skarvar bollen och vid bortre stolpen står en omarkerad Stefan Selakovic som enkelt slår in bollen i mål. Ett rättvist mål sett till hur matchbilden utvecklats och en bra halvlek av göteborgarna.

Andra halvlek inleds i ett bra tempo och jag måste säga att det här var en riktigt bra fotbollsmatch. Hareide var absolut inte nöjd med mittfältsspelet och gjorde två byten redan i halvtid. Jag anade förbättring i HIFs spel, men ändå uteblev de riktigt heta målchanserna för båda lagen. Med kvarten kvar kom matchen igång rejält och Blåvitt har två helt fantastiska målchanser och borde avgjort matchen. Istället går Philip Haglund in onödigt hårt i en duell precis utanför Blåvitts straffområde och HIF får ett fint frisparksläge. Finnbogason tar hand om den och som han gör det, islänningen bombar in kvitteringen och matchen slutar 1-1.

Göteborg gör i mitt tycke årets hittills bästa match idag. Första halvleken är riktigt bra och Blåvitt visade stundtals prov på riktigt bra spel. Andra halvlek är också bra och med lite mer skärpa hade Göteborg kunnat vinna den här matchen med både två och tre mål. Trots detta gör HIF mål och Blåvitt går miste om två värdefulla poäng. Idag tycker jag Blåvitt gör nästan allt rätt, men ännu en gång blev det stolpe ut, bokstavligen talat dessutom (Robin Söders hade stolpskott vid ställningen 1-0).

Det här var en rolig allsvensk match och det är svårt att tro att GAIS och Gefle spelar i samma serie som IFK Göteborg och HIF om man jämför de matcherna. HIF hade stora problem med Göteborgs kvickhet och det var många gånger som skåningarna inte alls hängde med Sana och Hysén. Ändå måste jag lyfta fram HIFs mittback Walid Atta, som är i en klass för sig. Ett riktigt bra köp av Helsingborg och som jag sagt tidigare, han hade varit perfekt för Blåvitt.

Om vi ska prata lite spelarprestationer så måste Tobias Sana lyftas fram. Han är riktigt bra idag och mycket av det spelet av visade upp innan skadan plockade han fram idag. Även Selakovic är bra, men frågan är varför inte han byttes ut tidigare? Gubben var ju totalt slutkörd. Pontus Farnerud var klasser bättre än senast och hans passning till Hysén efter 30 minuter är sagolik, helt perfekt för att vara exakt. Han är stensäker i sitt passningsspel matchen igenom. Jakob Johansson gör också en kanonmatch, han har en fantastisk inställning till både Blåvitt och fotbollen och han viker verkligen inte ner sig. Han tar mycket skit (befogad som obefogad), men borstar bara bort det och kommer igen. Hans mittbackskollega Philip Haglund gör dock ingen höjdarinsats. Det är tack vare hans idiottackling som HIF får frispark och därefter mål och det syns att han inte är en van mittback. Dock måste jag nämna både Haglund och Johanssons spel med att ta det säkra före det osäkra, idag var det inget dräll med bollen som mot DIF, bra! Salomonsson är riktigt pigg på sin kant och är bra både offensivt och defensivt, men Logi Valgardsson gör ingen bra match på andra kanten, eller ja, sett till vad jag förvänta mig (ingenting) gjorde han väl en godkänd insats.
     Vad det gäller Blåvitts ”starplayers”, Sobra och Gerzic, så finns det mycket mer att önska av dessa herrar. Sobra assisterar visserligen till målet, men har i övrigt svårt att komma till, kanske är det så att han trivs bättre med Söder? Gerzic har jag börjat ogilla som spelare och jag tror mycket väl han kan utmana Sobra om titeln ”Årets flopp”. Alvbåge är bra i matchen ända fram till HIFs mål, Finnbogason skjuter i ”målvaktens hörn” och där ska Alvbåge vara, inget snack. Tycker också att han brister i kommunikationen med Haglund vid ett antal tillfällen och jag stämmer nu också in i kören, in med Erik Dahlin.
     Och nu så.. Hysén, denna fantastiska spelaren. Han är ärligt talat grym matchen igenom, men vad i helvete, var har han gömt självförtroendet? Förra säsongen hade han gjort minst två mål i en sån här match, men nu fungerar ingenting för honom. Han har ett ypperligt läge att avgöra matchen innan kvitteringen, men han tvekar i friläget och det blir pannkaka av hela situationen. Jag har börjat tro att Hysén är slut som målskytt, kanske är dags att spela med honom som yttermittfältare på permanent basis. Han kan helt enkelt inte göra mål. Dock ska man inte gå runt och kasta skit på honom, tror inte Blåvitt hade haft samma övertag på HIF utan honom.

Den här matchen var ett fall framåt för Blåvitt, sett till hur man presterade mot Djurgården. Nu väntar ett dubbelmöte mot Gefle och jag tror det blir två komfortabla vinster i dem matcherna.

6 kommentarer:

Bonke sa...

Väldigt träffsäkra kommentarer men jag tror inte att blåvitt vinner borta mot Gefle, jag tippar tar en tre poäng sammanlagt i de matcherna. Vem ska göra målen? Dessutom kommer Gefle att hota mer i djupled än vad HIF gjorde idag.

Som blåvitt är det otroligt frustrerande att se detta. Det känns som oturen grinar oss i ansiktet hela tiden.

Straffpunkten sa...

Förstår och hör dig.

Gefle kommer spela mer kompakt och gå in för 0-0, men jag tror det kan passa Sobralense och, inte minst, Sana. Sen vem ska göra målen ja.. jag vet ärligt talat inte, men Söder borde få chansen. Han var cm från att göra mål idag och skulle 9 fall av 10 fått en assist (Hyséns miss innan kvitteringen).

Jag är övertygad om att Blåvitt tar sex poäng mot Gefle, men jag förstår om du själv är lite skeptisk.

Anonym sa...

IFK har inget mot ett djupledslöpande Gefle... Hur stoppar IFK Djupledslöpande motståndare... IFK spelar posession och klarar inte göra mål då de äger boll...

Straffpunkten sa...

Man ska ju också tänka på att Gefle inte alls är så bra just nu. Krossades av Helsingborg och 0-0 mot GAIS senast är föga imponerande. Men självklart, dröjer ledningsmålet för IFK kan det bli otåligt och då kan det uppstå problem.

Anonym sa...

Varför gå för 0-0 när IFK suger?
Vilket lag kan IFK skrämma?
Gefle hoppas kunna ta viktiga poäng i bottenkampen mot oss och man går inte för 0-0 mot andra bottenlag...
Gefle måste slå Bottenlagen om de själva inte ska falla ut. Din tanke att de går för 0-0 är arrogant och du överskattar vårt lag som idag i allra högsta grad är indraget i bottenstriden.
IFK har offensiv men Saknar mycket av defensiven. Tabeller ljuger inte och Gefle måste vinna mot botten konkurrenter vilka de än är.

Straffpunkten sa...

Gå för 0-0 är väl att ta i, men jag tror garanterat att de kommer vara nöjda med två poäng i dubbelmötet. Jag förstår att du är upprörd, men IFK suger inte. Defensiven igår, sett över 90 min, var solid, men det är uppenbart att Haglund inte kan (eller vill) spela mittback.

Skicka en kommentar