söndag 8 juli 2012

Häcken har problem

BK Häcken åkte idag på lagets andra raka förlust i bortamatchen mot AIK. Slutresultatet skrevs till 3-1 efter en oerhört loj inledning av Hisingslaget.

Redan efter fem minuter stod det 2-0 till stockholmarna. Celso Borges ordnar först fram en hörna till AIK efter tre minuter och gör sedan själv mål på hörnan efter en tilltrasslad situation. Två minuter senare placerar Robin Quaison snyggt in 2-0 bakom en chanslös Källqvist och matchen var nästan så gott som död. Häcken hade bara framåt att vandra och en minut senare dras Anklev ner i straffområdet och bollen rullar fram till Waris, som placerar in reduceringen. Häcken tog över matchen mer och mer, men bollen ville inte in. Istället avgör Celso Borges matchen med dryga halvtimmen kvar efter att ha spelat upp både Källqvist och Ali Kahn på läktaren.

Häckens inledning är total katastrof. 2-0 efter fem minuter, när hände det senast? Det är inte okej, men samtidigt är det starkt av Häcken att lyckas ”komma tillbaka” (etablera ett spel iaf) från den käftsmällen. Efter Waris mål försvinner AIKs spel helt och hållet och Häcken var ytterst nära en kvittering precis innan halvtidsvilan. Andra halvlek blir sämre från Häckens sida och efter 3-1 händer inte speciellt mycket. Häcken byter in Johansson, Bjurström och Drugge för att försöka få in ett mål, men det kommer inte och Häcken åker på ännu en tung förlust.

Det blir svårt för Häcken att blanda sig i toppstriden nu. Efter varje match pratar jag om bänken och ännu en gång visade Gerhardsson att han inte har något ess i rockärmen som han kan kasta in. Makondele saknades stort och det hade garanterat gått bättre idag med honom på plan. Hans ersättare Elvby gjorde ingen jättematch direkt. Det är väl ingen som imponerar i Häcken idag, Björn Anklev kämpar rejält och är en av de bättre. Waris Majeed gör mål, men har det fortsatt svårt och får inte riktigt igång sitt egna spel. Lewicki och Chatto slarvar en del i passningsspelet och man kan verkligen undra hur i hela världen Dominic Chatto kan tjäna så mycket pengar som han tydligen gör. Samspelet mellan Ali Kahn och Östberg verkar kärva en del och jag ser gärna Tom Söderberg i mitten mot Örebro.

Häcken MÅSTE upp flera nivåer nu, det här funkar inte. Nu väntar dubbelmöte mot ÖSK, derby mot GAIS och sedan ett kanske omöjligt bortamöte mot Malmö. Det är svåra matcher. Förhoppningsvis kommer David Accam i början av augusti och då kan Häcken få lite mer välbehövlig spets till truppen. Drugge behöver jobba bort ölmagen och komma in i matchen igen och Martin Ericsson måste krita på nytt kontrakt snarast. Sedan får det gärna komma in ytterligare någon spelare, förslagsvis ytterback.