måndag 21 maj 2012

Oavgjort i ett eldigt derbyt

Det var derby, Arne Hegerfors sista match som kommentator och en oerhört viktig match för båda lagen. Både GAIS och Blåvitt var i behov av en trepoängare, men det hela slutade med att de fick dela rättvist på poängen.

Stahre tog in Selakovic i startelvan och Gerzic ersatte avstängde Philip Haglund. Hysén klev upp på anfallet bredvid Söder. Alec Axén gjorde en förändring sen sist, Angelin ut och in med Calum Angus på vänsterbacken.

Matchen började på ett väldigt underligt sätt. Först drar huvuddomaren Stålhammar baksida lår och fjärdedomaren Bojan Pandzic får gå in i hetluften. Spelarna kommer ut på plan och då visar det sig att ena linjedomaren också har dragit upp en skada och inte kan medverka. Då var man tvungna att ringa in Henrik Bogdan, som gjorde gud vet vad, och detta gjorde att matchen blev drygt 20 minuter försenad.
     GAIS inledde piggt och var det bättre laget i första halvleken. 1-0 kom efter sex minuter när Markus Gustafsson väggspelar med Celik och avslutar fint i mål. Drömstart för GAIS, som spelade smart. Blåvitt har otur, först skadar sig Hjalmar Jonsson och Valgardsson får komma in, tio minuter senare tvingas Dyrestam kliva av och Jakob Johansson får göra entré. Noterbart är att Dyrestam antagligen tvingas till operation och blir borta en längre tid. Lider verkligen med honom. IFK har två bra kvitteringschanser, men Sillanpää spelar bra. GAIS är emellertid närmare 2-0 än Blåvitt är 1-1 och Wanderson borde gjort mål efter en halvtimme när han kommer fri mot Alvbåge. Stahre säger själv att IFK gjorde en ”fruktansvärt dålig halvlek” och det är bara att hålla med.

I andra halvlek skärpte Blåvitt till sig rejält. GAIS tappade sitt spel och fem minuter in i halvleken tvingas Wanderson utgå skadad och Romario kommer in. Efter 53 minuter kommer 1-1, Söder passar fram Hysén, som får på en riktig snedträff med högern, men bollen går via Sillanpää i mål. Viktigt för både Tobbe och Blåvitt, som tar över matchen mer och mer efter kvitteringen. Allansson har ett stolpskott och Söder har en cykelspark som är nära att gå in, men bollen vill inte in. Mitt i Blåvitt-pressen väljer sedan någon eller några i IFK-klacken att tända en bengal och Alexander Axén får ett ypperligt läge att samla ihop trupperna. Efter det här avtar pressen och GAIS lyckas bita sig in i matchen igen, men det blir inte några fler riktigt heta målchanser. Närmast är Jakob Olsson på stopptid när han nickar över.

1-1 måste ses som ett rättvist resultat. GAIS hade kunnat lett med både 2- och 3-0 i första halvlek, men är avsevärt sämre i andra. Blåvitt gör en usel första halvlek, men har också otur med de två skadorna man drabbas av. Både Dyrestam och Jonsson missar nu sista matchen, men ärligt talat, vad gör det när man har Jakob Johansson? Vilken match han gör idag! Killen är ständigt sågad av Blåvitt-supportrarna, men idag kan ingen klaga på hans insats. IFK Göteborg kunde, och skulle antagligen, vunnit den här matchen om det inte var för bengaltändningen efter 70 minuter. Ibland undrar man hur vissa människor tänker och jag hoppas och tror att människorna bakom detta "dåd" skäms något otroligt. Sedan kan man självklart diskutera om det är rätt att ha nolltolerans mot pyroteknik, jag tycker inte det i alla fall.
     Johansson är som sagt riktigt bra, nog bäst i hela Blåvitt idag och bör självklart få starta mot Kalmar. De flesta spelarna är urusla i första halvlek, speciellt Waehler, Hysén och Selakovic, men nästan alla höjer sig i andra. Salomonsson är riktigt bra offensivt idag och Waehler höjer sig några snäpp i andra halvlek. Gerzic visar goda intentioner, men får inte riktigt till sitt spel idag. Tycker dock att han ska få fortsatt förtroende mot Kalmar. Att Hysén fick göra mål är helt sanslöst viktigt för både honom och Göteborg, lossnar det nu? Selakovic slår bort en del inlägg och gör överlag ingen höjdarmatch. Farnerud är nästan alltid stabil och gör även idag en bra match. Allansson måste också lyftas fram, decimeter ifrån att bli matchhjälte idag.

I GAIS gör Erik Johansson en riktig kämparinsats och han fortsätter imponera på mittbacken. Mervan Celik, som inte alls presterat i de inledande omgångarna, gör sin bästa match för säsongen och är bäst i GAIS idag. Kan GAIS få igång honom på allvar så kommer nog målen börja trilla in. Wanderson är stundtals briljant och slår ett par fina passningar, frågan är hur allvarlig hans skada är? Hade inte varit roligt för GAIS att förlora sin guldklimp. Calum Angus skötte väl sig okej på kanten, men såg vilsen ut i vissa situationer (vilket kanske inte är så konstigt). Bassombeng var riktigt pigg i första halvlek och det var även Linus Tornblad, som ofta sprang ifrån sin försvarare. Sillanpää var lysande och hans fotparad i första halvlek höll hög klass.

Avslutningsvis, tack Arne Hegerfors.

2 kommentarer:

Majornas sa...

Pontus Farnerud har inte presterat så bra som jag hade hoppats på. Han spelar väldigt säkert och tryggt, men lite för mjäktigt, eller för långt ner i banan eller vad det nu är. I vart fall, det händer sällan något farligt när han har bollen.
Klacken till Söder är det enda jag kommer på, förutom det missriktade skottet som går tre meter utanför.

Straffpunkten sa...

Kan hålla med dig till viss del, han behöver kanske en ny roll? PF är ju otroligt bolltrygg och jag anser nog att han presterat bäst av nyförvärven så här långt

Skicka en kommentar