söndag 13 maj 2012

Stormatch på Gamla Ullevi

Imorgon är det dags för en av Allsvenskans största matcher när IFK Göteborg tar emot Malmö FF på Gamla Ullevi. Båda är guldfavoriter och båda har inlett tvivelaktigt.

IFK Göteborg kommer senast från en tung förlust borta mot Elfsborg (1-0) och är nu tvungna att kamma hem tre pinnar för att inte glida för långt ner i tabellen. IFK Göteborg parkerar just nu på en åttonde plats i tabellen efter åtta spelade omgångar. På GU har man två vinster, en oavgjord och en förlust.
    Skadeläget är som så att Tobias Sana fortfarande är skadad och ny på skadelistan är Hannes Stiller, som skadat ljumsken (mer info på måndag). ”Sella” och Dyrestam är med i truppen, men tveksamt om de är redo för 90 minuter ännu.

Malmö FF är som åkattraktionen Balder, upp och ner. Ena dagen förlorar man med 5-0 mot Häcken och och ena dagen krossar man de regerande mästarna med 3-0. Bortaspelet (1-1-2) har hittills varit uruselt om man jämför med hur de presterar på hemmaplan (4-1-0). Förutom förlusten mot Häcken har man dessutom förlorat mot Peking och tappat en 2-0-ledning till 2-2 mot Mjällby på bortaplan. Laget spelar inte alls med samma finess och vilja när de är på resande fot.
    MFF är sprängfyllt med duktig spelare och offensiven med Wilton, Jimmy Durmaz, Daniel Larsson och Ranégie är kanske ligans bästa. Daniel Anderssons betydelse i försvaret är helt enorm och det såg hela fotbollssverige i matchen mot Häcken. Vad jag kan se är MFF både skade- och avstängningsfritt.

Den stora frågan imorgon är ifall Stahre kan ta ut en riktig startelva. Alvbåge står mellan stolparna och framför honom ska Jonsson och Waehler stångas med Ranégie. Här finns det inget utrymme för misstag, Ranégie är livsfarlig och starkare än halva Blåvitts lag tillsammans. Salomonsson spelar till höger och Logi får väl lira till vänster. Jag vet inte hur läget är med Dyrestam, men skulle han vara 100% är han absolut aktuell för startelvan. Mittfältet BÖR vara ganska givet. Farnerud och Haglund spelar centralt och Allansson och Selakovic (om han är 100%) lirar på varsin kant. Svårare än så är det inte. Jag tänkte skriva att anfallet också var givet, men efter Stillers skada vet jag inte riktigt. Vem ska lira bredvid Hysén? Det är väl ingen högoddsare att Söder får chansen igen, men i mina böcker bör han vara flera mil från en startelva. Sobra ska inte ens nämnas i sammanhanget. Hade Stahre vågat chansa på DMK hade jag höjt honom till skyarna, men det känns inte som att det kommer hända. Nä, riktigt tungt att Stiller inte kan vara med och fightas imorgon. Ett bra alternativ hade kanske varit att lira med Hysén som ensam anfallare och antingen Haglund eller Gerzic i en ”Drugge-roll”. Den som lever får se.

Kampen på det centrala mittfältet blir ytterst intressant imorgon. Frågan är om Norling väljer den mer offensiva Wilton eller den bättre defensiva lösningen Erik Friberg. I vilket fall som helst kommer det bli riktiga tuffa dueller på mitten. Det gäller för Blåvitt att hantera Durmaz också, ger man honom mycket ytor så är mycket förlorat. Killen kan både skjuta och dribbla.
    För IFK gäller det att få igång Hysén, eller ja, det gäller för Hysén att få igång sig själv. Speciellt nu när bäste målskytten Stiller inte är med. Gubben har gjort ett mål på åtta matcher och det är rent ut sagt uselt. Tänker man på det är det lite skrämmande att han ens är aktuell för landslaget just nu. Förhoppningsvis lossnar det för honom imorgon.

IFK Göteborg: John Alvbåge, Erik Dahlin, Erik Lund, Kjetil Waehler, Jakob Johansson, Hjalmar Jonsson, Emil Salomonsson, Mikael Dyrestam, Logi Valgardsson, Pontus Farnerud, Robin Söder, Philip Haglund, Tobias Hysén, Joel Allansson, Daniel Sobralense, David Moberg Karlsson, Stefan Selakovic, Nordin Gerzic, Sam Larsson
Malmö FF: Johan Dahlin, Viktor Noring, Daniel Andersson, Ricardinho, Jasmin Sudic, Pontus Jansson, Miiko Albernoz, Markus Halsti, Ulrich Vinzents, Simon Thern, Jimmy Durmaz, Jiloan Hamad, Erik Friberg, Ivo Pekalski, Wilton Figueiredo, Tobias Lewicki, Alex Nilsson, Daniel Larsson, Dardan Rexhepi, Mathias Ranégie.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar