måndag 14 maj 2012

Tredje trean för Örgryte

ÖIS förlänger i och med 3-1-segern mot Norrby igår sin förlustfria svit till fem raka matcher. Det var inför 1704 åskådare som Filip Holländer i matchminut sju kunde kliva fram och trycka in en frispark slagen strax utanför straffområdeslinjen, en frispark Straffpunktens skickliga fotograf lyckades fånga med sitt högupplösta teleobjektiv.Efter målet böljade spelet fram och tillbaka med viss fördel Norrby halvleken ut. ÖIS försvarsspel var stundtals darrigt och den annars så säkre Peter Abrahamsson gjorde ett och annat underligt ingripande. Det känns som om att årets unga och talangfulla ÖIS är lite väl orutinerat. Trots stora klasskillnader i de olika lagdelarna om man jämför med Norrby så har laget svårt att hålla bollen och lugnet inom laget. Det finns gott om individuell skicklighet i form av Holländer, Lindström och Pettersson, vilka stundtals spelar förtrollande, men efter att ha slagit knappa tiotalet passningar längs marken inom laget är det som att det måste slås en lång hög och hopplös boll upp mot Emil Karlsson i ren frustration. Mer kyla behövs, speciellt när man leder.

Efter paus kom ett något piggare ÖIS ut på banan och gissningsvis så hade hans Prytz slagit på hårtorken för det kändes som om laget var mer fokuserat i inledningen av den andra halvleken. ÖIS la i en högre växel och fick igång ett mer dynamiskt anfallsspel på kanterna, vilket jag antar att grundtanken med hans 4-3-3(4-2-3-1)-uppställning var. Den som överraskade mest i det "nya" spelsystemet var enligt mig Tommy Lycén som kom runt bra på vänsterkanten med en hel del fina genombrott med hjälp av Hannes Sahlin, dock med bristande kvalitet på inläggen, vilket sänker betyget på honom en aning. En annan som gjorde en fin insats var jordfräsen Sebastian Johansson som satte stopp för många Norrbyanfall på mitten och lyckades få deras mittfält ur balans.

Och så kom det andra målet. Även det på en fast situation i form utav en hörna i den 59e minuten där lagkaptenen David Leinar utnyttjade sin storlek och tryckte distinkt in 2-0-målet med en nick. Efter 72 minuter byts Kodesonen Oscar Wallén in och där kan man verkligen snacka kalv på grönbete. Oscar lyser av spelglädje och man märker att han trivs bredvid Emil Karlsson i den 4-4-2-uppställning laget intog när han byttes in mot Jakob Lindström. Oscar och Emil stångas och slåss där uppe och gör sig besvärliga för Norrby-försvaret. Sedan började transportsträckan mot seger, men någonstans kände man att de dåliga minnena från Sylvia-matchen, där laget tappade 2 poäng i slutminuterna, satt kvar. Vibbarna blev inte direkt bättre än när Norrbys Mouhammed Omeirat lyckades fippla in 2-1 målet efter en tveksam utrusning av Abrahamsson i den 80e minuten. Direkt efter målet fick GAIS-lånet Johan Pettersson kliva av till förmån för Pontus Otterstedt. Johan, som jag tycker gjorde en bra match, inte rent positionsmässigt (fick spela högerytter) utan mer individuellt, jag hade hellre sett honom i en mer defensivare roll. I övrigt såg jag hur det kastades långa blickar från Jonathan Lindström och Joakim Hall från sidan när Pontus gjorde entré och man känner hur konkurrensen om platserna har hårdnat jämfört med förra säsongen. En annan jag vill lyfta fram är ÖIS tränare, Hans Prytz, en tränare som känns väldigt anonym i sitt sätt men ändå väldigt engagerad. Utan att hänga ut ÖIS tidigare tränare för mycket så har jag saknat aktivt coachande under matcherna, allt för många har varit för färglösa och långrandiga. Med undantag för Åge Hareide och Zoran Lukic har det inte varit någon tränare i ÖIS sedan Erik Hamrén som inbringat någon form av passion och innovation från bänken, utan det har varit mycket stillasittande tuggummituggande i form av Janne A och Janne C. Jag ger inte mycket för tränare som sitter ner hela matcherna, såvida de inte heter Sir. Alex och styrt laget i ett par decennium.

Det dröjer fram tills den 86e minuten innan Emil rycker sig loss efter ett långt uppspel av Abrahamsson och trycker kyligt in 3-1 bakom Mergim Krasniqi i Norrby-målet. Det är precis sådana spelare som 27-årige Emil Karlsson som Örgryte behöver om de vill avancera upp till superettan, en striker som kan döda matcher. Målet i sig var en något av en kopia av Ken Fagerbergs mål mot GIF Sundsvall 2008. Emil, som nu har gjort 5 mål på 5 matcher, är stekhet och det känns som om att han har hittat bra in i gruppen. Emils mål punkterade matchen och efter det hände det inte så mycket mer förutom att Jonathan Lindström fick byta av Tommy Lycén efter 91 minuter, efter det dröjde det två minuter sedan blåste domaren av matchen. Tre gjorda mål, innebar tre nya poäng och en tredje seger för sällskapet. Nästa omgång vankas det derby på Ruddalen mot Glenn Hyséns Utsikten och Straffpunkten kommer finnas på plats.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Haha skön kvalitet på filmen

Straffpunkten sa...

;)

Skicka en kommentar