söndag 13 maj 2012

Usel försvarsinsats av Häcken

Jag sa innan matchen att det fanns risk att det här skulle bli en sömnig tillställning, jag var helt fel ute. Helsingborg vann med 3-2 i en match som lika gärna kunnat sluta 5-5.

Peter Gerhardsson valde att bänka formtoppade Andreas Drugge och Josef Elvby, in istället med Anklev och Oscar Lewicki. Martin Ericsson tog klivet upp bakom Waris. Ali Kahn återtog sin plats bredvid Östberg i mittförsvaret och Forsell fick förtroende på högerbacken.

Häcken hade matchens första heta chansen. Waris snappade åt sig en dålig passning av Mahlangu, sprintar till sig ett friläge, men avslutar strax utanför Hanssons högra stolpe. Häcken spelade bra, men det gjorde även HIF och efter halvtimmen spelad gjorde hemmalaget 1-0. Finnbogason är det som slår in en retur på May Mahlangus halvkluriga skott. Den ledningen fick HIF ha i lite drygt 2 minuter innan Makondele slår ett perfekt inlägg till Anklev, som enkelt bredsidar in 1-1. Efter kvitteringen blev Häcken passiva och slutade attackera av någon anledning och HIF tog över mer och mer. Precis innan halvtidsvilan gör också HIF 2-1, denna gången är det inbytta Daniel Nordmark som skriver upp sitt namn i målprotokollet.

Helsingborg inleder andra halvleken bra och nio minuter in lyckas man på något sätt få en ”dubbelstolpe”, först nickar Forsell i stolpen och på returen skjuter Bouaouzan i samma stolpe från 2 meters håll, ett under att bollen inte går i mål. Efter dryga timmen gör Häcken 2-2, Arkivou slår ett underbart inlägg in till Waris, som får stå helt fri i straffområdet och nicka bollen i mål. Waris upp i delad skytteligaledning med Makondele. HIF hänger inte läpp för det här, tre minuter senare är det dags för Nordmark att göra sitt andra mål för matchen, fint framspelad av Bouaouzan, som ständigt oroade Häcken-försvaret. Häcken trycker på för kung och fosterland sista minuterna och är riktigt nära en kvittering flera gånger om. Med bara sekunder kvar får Makondele ett superläge när han kommer fri i en trängd situation, men Pär Hansson gör sig stor och lyckas rädda ut bollen till hörna.

Jobbig förlust för Häcken, som offensivt sett gör en bra match. Försvarsinsatsen är under all kritik. Förstår inte vad som har hänt med MAK/Östberg? De som brukar vara så stabila tillsammans. Kanske är det dags för Tom att återfå sin startplats på onsdag, för det här funkar inte. Man ska inte släppa tre mål mot ett lag som haft stora problem med just offensiven.

Ericsson gjorde ingen höjdarmatch. Forsell, Östberg och MAK får också dem underkänt. Chatto var heller inget bra och hans ersättare Drugge fortsatte inte imponera. Arkivou däremot visade att han är Allsvenskan bästa vänsterback, vilka inlägg han kan slå! Lewicki gjorde också en bra match, sopade, dammsög och moppade på det centrala mittfältet. Anklev gillar jag, kämpar som ett djur fram och tillbaka och gör dessutom mål idag. Waris är också bra, men kan så mycket bättre, roligt att han fick göra ett nickmål. Joel Johansson blev jag mäkta imponerad av faktiskt, trodde inte alls att han skulle oroa HIF-försvaret så som han gjorde under sista kvarten. Makondele bör göra minst ett mål idag, men har inte alls gudarna på sin sida idag, i övrigt gör han en bra insats, hans framspelning till Anklevs 1-1 ska inte glömmas bort.
***
Man måste ju säga att det var tur att Lindström skadade sig så att Daniel Nordmark fick komma in. Typiskt bara att det skulle lossna för honom i den här matchen.