lördag 9 juni 2012

Domaren i centrum när ÖIS kryssade

Örgryte IS förlorade två poäng mot Lunds BK efter att ha tappat en 2-0-ledning i en väldigt kontroversiell match.

Som vi förutspådde startade ÖIS med sin 4-5-1-uppställning, eller 4-2-3-1 om ska vara exakt. Holländer tog plats bakom Karlsson på anfallet och Björkeryd och Lycén tog hand om kanterna. Johan Pettersson har ett krånglade knä och därför fick Björkeryd starta till höger.

I och med att LG Sports har problem med rättigheterna (pengar inblandat skulle jag gissa på) så fick jag följa matchen via Oskar Ängermarks eminenta liverapportering på Everysport. Båda lagen inledde lite trevande och det hettade inte till förrän efter drygt 40 minuter då Mårten Nordbeck åker på en frilägesutvisning efter att ha fällt Karlsson och ÖIS får straff. Jakob Lindström förvaltar denna på bästa sätt och ÖIS tar ledningen plus att man får spela med en man mer resten av matchen (trodde man). Det såg ljust ut på ÖIS avbytarbänk, minst sagt, men det blev genast lite mörkare när domaren blåst av för halvtid. Jakob Lindström tjafsar med Lund-spelarna och knuffar till någon och får gult kort. Han får sedan ännu ett gult av någon okänd anledning och ÖIS får även dem spela resten av matchen med tio man.
    Göteborgarna hängde inte läpp för det här. ÖIS startade andra halvlek på bästa sätt och efter åtta minuter gör Emil Karlsson 2-0 framspelad av Lycén. Segern kom allt närmare och klockan tickade på. Lund försökte, men lyckades inte få in någon reducering. Efter drygt 85 minuter får skåningarna en gratischans när man tilldöms en billig straff och Admir Osmancevic gör 2-1. Fem minuter därpå är ÖIS nära på att sätta spiken i kistan, men med sekunder kvar händer det som inte får hända. Abrahamsson drar ner Ilic i straffområdet och Lund får straff och Peter åker dessutom ut. ÖIS har inga byten kvar så mittbacken Robin Jonsson fick ta på sig handskarna och är chanslös på Osmancevic straff. Lund har på ett mirakulöst sätt lyckas kvittera och ÖIS får åka hem med två förlorade poäng.

Vad ska man säga? Det här var fan inte kul. Örgryte har nu tappat ledningen i fyra av nio matcher och det är absolut inte godkänt. Idag kan man dock inte mycket göra, för domaren ville inte att Örgryte skulle vinna. För att sammanfatta det hela så delade han ut tre röda kort, tre straffar och tre gula kort (Abrahamssons och Lindströms ej inräknade). Det är för att uttrycka mig milt helt sjukt. Med tanke på att jag inte själv såg matchen kan jag inte ge en rättvis bedömning av situationerna, men väljer man att lita på Oskars rapportering är det här ett skämt. Vad är det för jävla domare som huserar i division ett? Den här domaren var snäppet galnare än den mot Utsikten.

Det här var förstås ett oerhört hårt slag i magen på Örgryte, som nu fortfarande är fyra poäng bakom Lund i tabellen. Det här kan visa sig bli helt avgörande i slutet av säsongen. Skulle vara intressant och veta varför Lindström fick sitt röda under pausvilan, jag antar att det inte var feldömt utan bara dumdristigt av den unge talangen. Det här var självklart helt matchavgörande och hade ÖIS fått spela med elva man hela matchen hade det antagligen blivit seger. Nu är det som det är och det är inget man kan göra något åt. För fortfarande obesegrade (man måste vara lite positiv) Örgryte väntar nu Sleipner på hemmaplan nästa söndag. Tills dess kanske man kan skrapa ihop lite pengar till en idrottspsykolog?