söndag 15 juli 2012

Häcken tog välbehövlig seger

BK Häcken åkte till Örebro med tre raka förluster i baken, men trots detta lyckades man slå ett formstarkt Örebro med 2-1 och förhoppningsvis har segertåget börjat rulla.

Gerhardsson överraskade en del med sin startelva idag. Frölund tog plats på högerbacken och Tom Söderberg klev in i mitten istället för småskadad Mattias Östberg. Martin Ericsson fick stå över matchen p g a sjukdom och det blev inte det väntade valet Andreas Drugge som ersatte honom, utan Dioh Williams.

Första halvleken är oerhört tråkig och händelsefattig. Båda lagen spelar ett ganska tafatt och försiktigt anfallsspel och de där riktigt heta målchanserna uteblir. Häckens farligaste målchans kommer efter 23 minuter när Dioh Williams får in bollen till Waris i straffområdet, men avslutet går rätt på en täckande Samuel Wowoah. Örebro var det spelförande laget och strået vassare än Häcken, som slarvade väldigt mycket på offensiv planhalva. Halvlekens behållning var Christoffer Källqvists utspark till Waris Majeed efter 36 minuter, perfekt var ordet.

Andra halvlek håller mycket högre kvalité än första. Elva minuter in gör Häcken 1-0. Arkivou slår en fin krossboll till Waris som tar ner den starkt och passar Williams. Dioh gör en skottfint, går åt vänster och skjuter, via en Örebrospelare, i mål. Två minuter senare kommer även 2-0. Waris kämpar ännu en gång fram bollen till Williams, som står för en bra aktion och får fram bollen till Makondele, som placerar bollen i bortre. Örebro fick inte alls igång sitt spel efter det här, offensivt kom de ingenvart och därför blev det onödigt spännande när reduceringen ändå kom med tjugo minuter kvar. Tom Söderberg sjabblar (för en gångs skull) i försvarsspelet och bollen går till Markus Astvald inne i straffområdet som skjuter placerat och säkert bollen i mål. Sista kvarten försöker Örebro trycka på, men kommer inte långt och Häcken får stopp på sin tre matcher långa förlustsvit.

Det här var i ärlighetens namn en ganska dålig fotbollsmatch. Första halvleken är tråkig, men kvalitén höjs i andra och vi får till slut se tre mål. En oerhört viktig seger för Häcken, som kan börja blicka uppåt i tabellen igen. Örebro är (var?) ett lag i medvind och att vinna på Behrn Arena är inte det enklaste, fråga bara Malmö. Det här var ett styrkebesked av Häcken, men det blir intressant att se hur de följer upp den här matchen, blir det toppen i år eller återigen en ”jojo-säsong”?

Skillnaden i den här matchen sett till Sundsvall och AIK var försvaret. Jag sa i införrapporten att jag trodde att spelet skulle komma när mittbacksspelet började fungera och det gjorde det (oftast) idag. Skillnaden stavas Tom Söderberg och nu är det verkligen dags att langa fram plånboken, Sonny. Kan du ge en spelare som Chatto flera hundratusen i månaden kan du ge Söderberg en lön han är värdig. Han är Häckens framtid. Skulle Söderberg försvinna i sommar eller efter säsongen blir det svårt att hitta en ersättare för en ansenlig summa pengar och därför bör det vara prio ett att förlänga hans kontrakt. Man märkte också att Ali Kahn blev stabilare idag med Tom bredvid sig. Dock tycker jag att det blev något sämre kvalité med Östberg när Ali Kahn skada sig, men med tanke på att han var småskadad (?) så är det förståeligt. På ytterbacksplatserna tycker jag Arkivou presterar bra, men Frölund har inget på den här nivån att göra. Dålig inläggsfot och klumpig i sitt spel, drar på sig en onödig och farlig frispark ala Haglund med minuter kvar, som mycket väl kunnat resultera i ett baklängesmål. Dra på en monsterchansning på Ullevi i nästa match och testa Almroth, Garcia Olsson eller Hyago på högerbacksplatsen, hade varit spännande.

Offensivt var det för en gångs skull effektivt. Dioh Williams fick chansen från start idag och tog den, stod för ett mål och en assist. Kan dock tycka att han försvinner en del från matchbilden ibland, speciellt i första. Majeed gör inga mål idag, men är högst delaktiga i båda målen. Det finns fortfarande ingen som kan servera bollarna till honom och därför blir han lite osynligare. Makondele är bra som alltid och betyder mycket för offensiven. Björn Anklev springer som vanligt mycket, men uträttar inte mycket idag. Den jag ska kasta mest skit på idag är Dominic Chatto. Efter att jag fick reda på vad han tjänar har jag tyckt att han är en oerhörd belastning för Häcken. Defensivt är han bra idag, men han har väldiga svårigheter i sitt passningsspel och presterar inte alls så bra som han borde. Förhoppningsvis kan Häcken göra sig av med honom och hans lön i sommar, jag tror inte han hade lämnat något större hål efter sig. Lewicki är också bra defensivt, men jag ser gärna antingen Bjurström eller Ericsson bredvid honom. Källqvist är riktigt stabil idag och han är utan tvekan en av Sveriges bollskickligaste målvakter.

Nu väntar ännu en match mot Örebro för Häcken. Det finns fortfarande en del att jobba på, passningsspelet måste bli bättre och slarvet måste minimeras. Tror Örebro kommer få det mycket svårare på Ullevi och i första halvlek idag var dem grovt gynnade av konstgräset. Samuel Wowoah (som spelat samtliga matcher i år) åkte dessutom på sitt tredje gula idag och är avstängd på torsdag. Söderberg måste få fortsätta centralt, allt annat vore ett skämt och förhoppningsvis spelar han tillsammans med Ali Kahn, de verkar trivas bra tillsammans.