torsdag 5 juli 2012

Krisen är total

GAIS åkte på en svidande förlust på Gamla Ullevi idag efter en väldigt sent segermål av Örebros Daniel Bamberg.

GAIS fick starta matchen utan småskadade Wanderson och Lundgren och in istället gick Calum Angus och Romario.
    Örebro öppnade matchen bäst och redan efter fyra minuter kunde det stått 1-0 till bortalaget, men Jakob Olsson agerade räddande ängel. GAIS hade svårt att få igång ett riktigt passningsspel och det var en del slarv på mittfältet. Efter sexton minuter får GAIS en het chans när Tornblad får in ett inlägg till Celik, men Super-Mervans nick är något för tam. GAIS bet sig in i matchen och därför kom Ekundes utvisning efter tjugo minuter väldigt olägligt. Ekunde och Johansson har Astvald emellan sig, den sistnämnde är steget före och Ekunde fäller honom. Solklar frispark, men var det verkligen rött kort? GAIS fick alltså spela resten av matchen med en man mindre och det var ett rejält slag i magen på Alec Axén. I samma veva fick Romario kliva av och lagkapten Lundgren ersatte Ekunde i backlinjen, Calum Angus ut på högerkanten. Resten av halvleken var minst sagt tråkig och tempot gick ner avsevärt. Örebro höll (som väntat) i taktpinnen, men kom inte långt mot GAIS solida defensiv.

Andra halvlek är tempofattig, tråkig och händelselös. Wanderson klev in efter tio minuter och man märkte att Axén ville ha tre poäng, trots en man mindre. Örebro hade sanslöst svårt att skapa några heta målchanser och med tio minuter kvar av matchen kom GAIS in i matchen på allvar. Hemmalaget skapade en par halvchanser och när klockan tickade upp mot nittio skapar Celik sig ett friläge, men han sjabblar med bollen och får bara hörna. Hörnan blir resultatlös och Örebro får en kontring mot två GAIS-spelare. Daniel Bamberg får bollen ute på högerkanten, laddar bössan och placerar in den fint i bortre gaveln. Örebro vinner med 1-0 och tar en livsviktig seger i bottenstriden.

Först och främst var det synd att Ekunde fick syna det röda. Båda lagen inledde matchen riktigt piggt (GAIS något senare..) och det här hade kunnat bli en riktigt rolig match mellan två lag som jagade tre poäng. Tyvärr blev det inte så.
    GAIS kämpade och slet tills mjölksyran tog slut, ändå fick man inte med sig en poäng här idag. Axén valde att gå framåt, det var han som beordrade spelarna att gå för tre poäng istället för att hålla 0-0. Det var nära på att gå hem, men till slut så straffades hans taktik och jag anser att han, ensam, får ta på sig dagens förlust. Det är dags för ”Alec” att lämna över tränarposten till någon annan nu, idag rann bägaren över. GAIS hade kunnat ta en poäng här idag och behållit avståndet till jumboplatsen, men Axén ville mer och då får han ta på sig den här förlusten. Har man gett sig in i leken får man leken tåla.

Jag var verkligen inte imponerad av vad Örebro hade att komma med. I andra halvlek skapades knappt en målchans och Valdet Rama var i stort sett aldrig intresserad av att passa bollen. Ändå lyckas de slå GAIS och det är väl bara att tacka och ta emot för P-O Ljung. Jag tror att Örebro får det väldigt svårt att styra skutan åt rätt håll, men kanske kan detta sena segermålet ge en del energi till laget, som f ö saknade två av sina bästa spelare idag (Grahn och Atashkadeh).

Mervan Celik står för en helt fantastiskt usel prestation idag och efter utvisningen såg jag inte honom förrän vid frilägesmissen i slutet. Hur fan ska han klara sig i Serie A eller turkiska högstaligan? Tornblad tycker jag sköter sig bra och han är ett av få hot framåt i GAIS. Jakob Olsson jobbade stenhårt över hela plan och trots krampkänningar fortsatte han springa matchen ut. Aubynn gör ett ganska piggt inhopp och visar att han kan bidra, men Wanderson glänste däremot inte speciellt mycket under sina fyrtio minuter. Hela GAIS försvar gör en bra match idag och har kontroll över händelserna fram tills målet. Erik Johansson är stabil och Lundgren lika så. Ayarna tycker jag också gör en bra match, men hans kollega Markus Gustafsson har jag börjat tröttna på rejält. I första halvlek gör han tre efterslängar i en och samma situation och hans frustration i det läget hör inte hemma på den här nivån. Han må ha varit bra i fjol, men i år uträttar han inte mycket. Sillanpää är stabil som vanligt och var minuter från att hålla nollan.

Som jag sa i maj, något måste hända i GAIS. Något måste förändras. Inte ett skit händer och man börjar undra om det verkligen är någon som bryr sig. Axén måste gå, spelar ingen roll om man tar in en farsa för P99-laget som tränare. Bara någon ny med nytt tänk kommer in. Anställ Glenn Hysén, Klas Ingesson, Markoolio.. gör vad som helst. Utsiktens John Dohlsten, med förflutet i GAIS, hade varit ett roligt och billigt alternativ. Jag slår vad om att ingenting kommer hända och ”nu gäller det bara att bita ihop och komma igen”. Jag tycker synd om alla gaisare.
**
4233 hade kommit till Ullevi idag. Lär inte komma fler på nästa hemmamatch..
**
Efter matchen stod Ayarna, Kenneth Gustafsson och Erik Johansson och snackade med upprörda supportrar. Det var nog en del hårda ord, som Axén egentligen borde fått.