onsdag 4 juli 2012

Krislagens kamp

På torsdag är det dags för en oerhört viktig match mellan nästjumbon GAIS och vårsäsongens katastroflag Örebro SK.

I hemmalaget GAIS är det inte mycket som stämmer. Horribelt spel har blandats med ekonomiska motgångar och underpresterande brassar. Nio poäng och endast en seger har laget mäktat med på de tolv inledande omgångarna. Offensivt har det stundtals sett katastrofalt ut och det är bara Örebro och Gefle som producerat färre mål än GAIS. Någonting står inte rätt till på Gaisgården, men det görs ingenting åt det. Innan midsommar träningsspelade GAIS mot Elfsborg och förlorade med klara 3-0 och innan dess hade man tagit en 1-0-seger mot det norska bottenlaget Lilleström.

Jesper Florén, Richard Spong och Jimmy Tamandi är långtidsskadade. Eric Bassombeng opererades förra veckan och blir borta 2-3 månader. Wanderson och Ekunde, som skadade sig innan uppehållet, är tillbaka och fit for fight. Fredrik Lundgren har haft lite problem med baksida lår, och dessutom varit sjuk, men kommer med största sannolikhet till spel, ska krävas mycket för att stoppa den mannen.

GAIS kris är stor, men den kan ändå inte jämföras med Örebros. På tolv matcher har laget fyra (!) poäng och inte en enda seger. Jag kan fortfarande inte fatta hur Blåvitt förlorade poäng mot dem hemma på Ullevi. Till skillnad från GAIS har laget gjort någonting åt sin situation och i början av juni sparkades Sixten Boström och Per-Ola Ljung togs in. Även sportchefen Lennart Sjögren fick lämna sin post. Tränarbytet fick effekt direkt och den trettonde juni slog Örebro AIK i en träningsmatch efter mål av Kalle Holmberg. I den andra träningsmatchen mot Norrköping blev det 1-1, men i torsdags kom P-O Ljungs första förlust när Örebro förlorade hemma mot Djurgården med 2-1.

Inför träningsmatchen mot Djurgården var Mohammed Saeid, Armend Alimi och den interna skytteligaledaren William Atashkadeh på skadelistan. De två förstnämnda har varit borta en längre tid och lär inte komma till spel mot GAIS.

I GAIS startelvan får Sillanpää på nytt förtroende mellan stolparna och framför honom försvarar Ekunde, Erik Johansson, Lundgren (Angus om FL inte är 100%) och Kenneth Gustafsson. Det är en stabil backlinje, som förhoppningsvis kan få hålla sig skadefri under hösten. På det centrala mittfältet spelar Ayarna tillsammans med Markus Gustafsson, men hur kanterna kommer se ut är lite klurigare. Jag skulle gissa på att Linus Tornblad och Romario får spela, men Jakob Olsson ligger också nära en startplats. På anfallet spelar självklart Wanderson tillsammans med Mervan Celik (som gör sin näst sista hemmamatch?).

Som sagt, betydelsen av den här matchen är stor, eller enorm är ett bättre ord. Förlorar GAIS tror jag man kommer få offra allt och lite till för att ens nå en kvalplats i år. En förlust hade varit total katastrof och OM det sker är det dags för Axén att kliva åt sidan. Jag har en liten dålig feeling över matchen och något säger mig att Örebro kommer göra en ”Zaragoza”, dvs vara helt uträknade och sedan klara ett nytt kontrakt i sista matchen. Vi får för allt i världen hoppas att GAIS reser sig från askan och tar en välbehövlig seger, hade varit tråkigt med Allsvenskan utan göteborgarna. För vinst krävs det, som alltid, att stjärnduon på anfallet presterar på topp. Nu möter man Allsvenskans absolut sämsta lag och presterar inte Wanderson imorgon så vet jag inte vad.

Avspark 19.00

0 kommentarer:

Skicka en kommentar