måndag 23 april 2012

Blåvit derbyvinst

ÖIS tog sin första seger i lördags, GAIS sin igår och idag fick Blåvitt äntligen fira årets första trea.

Häcken inledde magnifikt och fick 1-0 redan efter fem minuter. Östberg nickar in en perfekt hörna av Martin Ericsson. Blåvitt trycker på, spelar hyfsat, men det gav Häcken omställningsmöjligheter. Waris fick en otrolig chans till 2-0 när han ställdes fri med Alvbåge, men lyckas inte sätta dit den.

I andra tar Blåvitt över mer och mer, visar moral och styrka. Söderberg fick jobba rejält på vänsterbacken och en kvittering låg i luften. Efter 67 minuter lyckades Tobias Sana, framspelad av Farnerud, trycka dit 1-1. Två mål på två matchen för dribblern. Blåvitt ligger på och Häcken skapar inte mycket, och så i den 85e minuten drar Ali Kahn ner Hysén i straffområdet, och får en tveksam straff med sig. Derbyspecialisten Stefan Selakovic sätter den säkert. Sista fem ligger Häcken på för en kvittering och får två farliga chanser till kvittering, men får alltså se sig besegrade för andra matchen i rad.

Blåvitt spelar inte alls bra i första. De gamla goda tjongbollarna var tillbaka och det fanns ingen riktig vilja i det offensiva spelet. Häcken gjorde det stundtals bra, men kom ändå inte riktigt upp i normal standard. Andra halvlek är desto mer intressant. Blåvitt får igång en ganska attraktiv fotboll, samtidigt som Häcken inte alls presterar. Insticken bakom Tom Söderberg var enkla och bra, något Stahre definitivt pratat om i halvtid. Vid den här tiden hade det varit perfekt för Häcken att ställa om snabbt med Waris och Makondele, men många av dem situationerna såg vi inte idag. Tycker att Häcken uppträder nervöst och jag satt egentligen bara och väntade på när kvitteringen skulle komma. När sen Sana fått in det förlösande målet blev det ännu mer nervöst i hemmalaget och Diohs inhopp gjorde inte många getingar glada. Sen vet jag inte riktigt vad jag tycker om straffsituationer. Säger ingenting om den. Låter den vara.

Självklart helt otroligt skönt för hela IFK Göteborg. En viktig seger. Nu gäller det bara att bygga vidare på det här resultatet. Åtvidaberg nästa och den matchen vinner man väl?

Sedan måste jag också kommentera Blåvitts två gula kort för filmningarna. Tobias Sanas grova skådespeleri hör inte hemma på fotbollsplanen, stort minus till honom och stort plus till Eriksson som såg detta. Vad jag ser av Allanssons ”filmning” så snubblar han och borde således inte fått något gult. Bra insats av domare Eriksson idag.

Över fullsatt idag på Vallen, många som stod och trängdes. Inte ofta man får vara med om en riktig fotbollsfest på Rambergsvallen.. fullsatt, bra väder och spännande fotboll.