måndag 23 april 2012

Derbydags!

Idag är det äntligen dags för årets andra derby när Blåvitt reser över bron för att möta BK Häcken på Rambergsvallen. En viktig match, inte minst för bortalaget som ännu står utan seger.

Häcken går in i den här matchen som favoriter, vilket dem ska göra sett till hur lagen presterat inledningsvis. Seger för hemmalaget ligger på runt 2.3-2.4 gånger pengarna och det är inte ofta det har hänt genom åren när man mött Blåvitt.
    På förhand är det inte mycket som talar för bortalaget. Häcken är otroligt starka hemma, vilket både Mjällby, och framförallt Malmö, fått känna på. Häcken är trygga på Rambergsvallen, man spelar med en helt annan inställning än när man är på resande fot. Förra säsongen gjorde man 32 mål på Vallen, något bara Elfsborg kunde slå med sina 36. Man släppte dessutom bara in 11. I år har man redan gjort nio mål på två matcher och det kommer krävas mycket av Blåvitt för att stoppa Häckens målskörd.

Alltid svårt att sia om matchbilden, men mycket talar för att den kommer passa Häcken. Blåvitt kommer inte backa hem och lägga sig lågt, man går in för att vinna. Det kommer finnas utrymme för Häckens omställningar och gör inte Waehler/Jonsson en riktigt bra match kan Waris komma att ha riktig lekstuga imorgon.
    Duellerna i duellen, så att säga, blir intressanta imorgon. Ska Blåvitt ha någon chans imorgon gäller det att Sana, Sobra och Hysén kliver fram och gör bra individuella prestationer. Blir det Arkivou, Forsell eller Tom som möter Sana? Jag hoppas på Forsell, som förtjänar en plats i startelvan. Han är stabil och gör sällan misstag. För Tobias Sana gäller det att fortsätta leverera, alla såg vad han kan åstadkomma i förra omgången mot Örebro, aldrig att ”Sella” kan peta honom i dagsläget (hur bra derbyfacit han än har). Chatto blir überviktig mot Haglund/Farnerud och Lewicki måste höja sig ett snäpp från senaste matchen mot Kalmar. Lika viktigt det är för Waehler/Jonsson att inte ge Waris ytor är det att Ali Kahn/Östberg inte ger Hysén något utrymme att briljera. Alla vet vad Hysén kan göra på en bra dag.

Att få stopp på Waris är prio ett för Blåvitt, Kalmar lyckades bra med detta, men något säger mig att Waris trivs mycket bättre hemma på Hisingen än på bortaplan. Mycket av Häckens prestation hänger också på hur Makondele presterar, får man bort honom ur spelet försvinner mycket av den offensiva kreativiteten i hemmalaget. För Häckens del gäller först och främst att inte ge Hysén ytor, men det gäller också att inte ge Sana någon tid att börja dribbla. När lagbygget IFK kärvar är det de individuella prestationerna som måste lysa, vilket de stundtals gjort under säsongsinledningen, och dem måste Häcken stoppa.

Dyrestam saknas fortfarande i bortalaget, trots att han återupptagit träning i veckan, även Sam Larsson är borta sedan tidigare. Waehler har någon typ av virussjukdom och är osäker till spel. Hernandez, Wahlström och Bjurström är skadade i Häcken. Vazquez är tillbaka, men är inte med i truppen.

Vågar mig inte på att gissa något resultat, men det kommer bli jäkligt roligt att åka till Rambergsvallen imorgon.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar