onsdag 25 april 2012

"Nya" GAIS reser till Borås

GAIS har äntligen lyckats få igång ”finliret” och har två stabila prestationer bakom sig (1-1 mot HIF och 2-0 mot Norrköping). Att Wanderson fick komma igång på riktigt senast, och dessutom lägga mål, betyder också oerhört mycket för Axén.

Förra matchen mot Peking var väl kanske inte perfekt från GAIS sida, men helt okej. Första halvleken efter Mervans skada tappade man lite fokus och lät Norrköping ta över. Hade kunnat bli ödesdigert och man hade faktiskt mycket väl kunnat ligga under med både 1- och 2-0. Istället fick man det otroligt förlösande och snygga 1-0-målet precis innan halvtidsvilan, signerat Wanderson do Carmo. Här tycker jag matchen avgjordes, psykiskt jobbigt för Norrköping att få det emot sig och helt enormt skönt för GAIS, speciellt då lagets stora stjärna fick göra målet.
    1-0-målet satt nog i Norrköping-spelarnas skallar när sedan Ayarna, två minuter in i andra halvlek, sköt ett halvbra skott som smet in bakom Abbas Hassan. Spiken i kistan, som man brukar säga. GAIS kontrollerar sedan matchen på ett mycket bra sätt och släpper inte alls till mycket i defensiven. Sammanfattningsvis tycker jag GAIS gör en mindre bra halvlek och en bra.

Nu är det dags för helt andra puckar, när man på bortaplan ska möta guldfavoriterna IF Elfsborg. Ska man lyckas knipa minst en pinne här gäller det att man har 90 bra minuter och gör få egna misstag.

Mervan Celik är som känt skadad, blödning i baksida lår. Florén ersatte honom senast och gjorde det, enligt mig, bra. Tornblad har gjort pigga inhopp på slutet och många vill se honom starta. Det tycker inte jag, alldeles för tidigt att konkurrera om en startplats. Tycker inte Jakob Olsson imponerade särskilt mycket i sin anfallsposition mot Norrköping. Skulle mycket väl kunna vara så att Bassombeng och Jakob Olsson tar hand om kanterna och Peter Ijeh tar hand om anfallet. Hade väl inte varit den bästa lösningen i mina ögon. Visserligen får man in mängder med rutin, men borde man inte fortsätta med det vinnande laget? Florén på vänsterkanten, dra ner Jakob Olsson på högern och upp med Bassombeng på anfallet. Calum Angus är ju tillbaka också, men ärligt talat, Axén begår ett grovt tjänstefel om han tar bort Erik Johansson får mittbackspositionen. Mycket tyder dock på att Johansson går in på mittfältet och Angus återtar sin startplats bredvid Lundgren. I mål står självklart storspelande Henri Sillanpää (som tydligen har högst räddningsprocent i hela ligan).

Det är svårt att säga hur GAIS ska spela för att ens ha någon chans imorgon. Jag sa förra gången att man skulle undvika onödiga misstag på egen planhalva och det är förstås en förutsättning även imorgon. Amadou Jawo lyckades göra sitt första mål (ketchupeffekt nu?) för säsongen mot Örebro senast och han är absolut en spelare man måste hålla koll på. Elfsborgs mittfält, lett av Anders Svensson, är kanske Allsvenskans bästa. Hult är seriens mest spännande yttermittfältare och Ishizaki, med sitt drömmål senast, gör sällan en dålig match. Det gäller att ligga tätt på dessa två herrar, inte låta dem få tid med bollen. Gustafsson och Ekunde måste jobba stenhårt. Oscar Hiljemark och Viktor Claesson ska inte heller glömmas bort, två stora talanger varav den sistnämnda mycket väl kan få sitt stora genombrott i år.

Trots GAIS positiva trend så måste Elfsborg räknas som gigantiska favoriter och allt annat än tre poäng för hemmalaget ses i mina ögon som en skräll. Ska GAIS ta poäng imorgon gäller det att Wanderson gör 90 bra minuter och blixtrar till med ännu en individuell prestation. I övrigt måste hela GAIS höja sig ett snäpp från Norrköping-matchen.