lördag 28 april 2012

Turlig Häcken-vinst

BK Häcken bortaslog idag Syrianska med 2-1 efter ett väldigt sent mål av gubben från Kongo, René Makondele.

Gerhardsson överraskade ganska rejält med sin startelva. I backlinjen hoppade Frölund in på ena kanten, ingen Forsell alltså, och Tom/MAK bildade mittlås. Arkivou på andra kanten. På mittfältet bänkades Chatto och Anklev i förmån för Drugge och Williams. Ericsson klev ner bredvid Lewicki, Drugge bakom Waris och Dioh på högerkanten. Makondele till vänster och Waris som spets precis som vanligt.

Förändringarna gav väl ingen direkt effekt. Första halvlek är en av de tråkigare på länge, mycket slarv och många felpass. Häcken höll i taktpinnen, men skapade inte mycket framåt. Syrianska hade 0 avslut efter 45 minuter och det säger väl ganska mycket. Ett sömnpiller utan dess like. Efter 42 minuter fick dock Häcken ett farligt frisparksläge efter en onödigt hög spark av Johan Arneng. Frisparksspecialisterna Makondele och Ericsson stod vid bollen och den här gången fick den sistnämnde ta hand om den, och som han gör det. Ericssons högerfot får på en i stort sett perfekt frispark, helt otagbar för Lasse Staw i Syrianska-målet och Häcken får med sig en ledning in i halvtidsvilan, något oväntat kan tyckas. För att förtydliga hur tråkig den första halvleken var så visade Canal+ två höjdpunkter i halvtid, frisparken och ett Waris-skott över. Jag hoppas att det här var svensk elitfotbolls sämsta halvlek i år.
    Värt att nämna är också att Häcken och Syrianska till en början spelade med nästan identiska tröjor. Domaren, som borde rättat till det här innan matchstart, blåste av efter en kvart och Häcken fick byta till sina vit/svarta matchställ. Hade Häcken inte haft med sig dem hade man nog fått plocka fram träningsvästarna.

Andra halvleken började lite piggare, efter fyra minuter fick Waris en bra möjlighet framspelad av Williams, men Staw gjorde en mycket fin benparad. Efter detta händer det inte speciellt mycket, båda lagen spelar uselt, men så med halvtimmen kvar får Syrianska en hörna. Källqvist går ut, boxar ut den rakt till Chanko som halkar när han skjuter, men bollen går i en perfekt båge över Källqvist och matchen är kvitterad. Ett ganska oväntat mål, precis som Häckens 1-0. Ska nämnas att detta var Syrianskas andra mål sedan omgång två, då Gefle gjorde ett självmål.
    Syrianska får lite mer kraft efter målet och det blir lite halvchanser åt båda håll. Med 20 kvar går Drugge och Lewicki ut och Chatto och Anklev kliver in. Dioh flyttas in i banan och Anklev går ut till höger. Häcken tar över något, men fortfarande känns det som att den här matchen kommer sluta oavgjort. Med 6-7 minuter kvar hettar det dock till en del och Syrianska har ett mycket farligt ribbskott och i matchminut 90 reflexräddar Lasse Staw en Häcken-nick. Men så, med två minuter kvar, tråcklar sig Joel Johansson fram i straffområdet, bollen går ut till Williams som lägger en enkel passning till Makondele som avslutar i mål. 2-1 till Häcken.

Alltså, jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Otroligt skönt för Häcken med ett sent segermål, men i övrigt.. den här matchen var ren och skär skit. Det känns lite som jag bestulits på 94 minuter, eller iaf 84. Ericssons frispark och de sista minuterna får väl godkänt. Gerhardsson bör vara lite orolig för spelet just nu, inte mycket som fungerar. Anledningen till att Häcken vann idag var för att Syrianska var bedrövliga, skulle förvåna mig mycket om de håller sig kvar i år.
    Stort plus till Tom Söderberg och hans långa ben idag, så jäkla roligt att han är tillbaka i gammal god form. Ericsson är helt okej, Makondele får väl godkänt pga målet. I övrigt har jag svårt att lyfta fram några spelare. Dioh Williams, vet inte riktigt vad jag ska tycka om honom, det känns lite som att han tror att han är bättre än vad han egentligen är. Waris har det tungt på anfallet just nu, har 2-3 ganska bra chanser idag, men lyckas inte hänga dit någon. Spelar inte med samma självförtroende som mot MFF och MaIF. Drugge har det också jobbigt, uttryckte sitt missnöje rejält när han blev utbytt, svor och sparkade.

Tre poäng är alltid tre poäng. Viktigt för Häcken att få med sig dessa idag, Åtvidaberg borta väntar härnäst.