fredag 20 april 2012

Wandersons match?

Har varit ett par tråkiga dagar nu utan Allsvenskan, Champions League är inget att hänga i granen. Idag är det Mjällby - Djurgården på tapeten, men på söndag är det dags för Gamla Ullevi att agera spelplan igen när GAIS tar emot IFK Norrköping.

HIF-matchen var ett självklart fall framåt för Axén. 1-1 borta mot regerande mästarna, med en man mindre i 30 minuter dessutom. Nu gäller det att spinna vidare på detta. Det är dags för den första trean nu, va?
   Norrköping vann, som vi alla redan vet, sin senaste match på GU. Det må ha varit med en stor portion tur (och inkompetens från domarens sida), men man spelade smart och utnyttjade sina lägen. Laget är fruktade (och bör vara det) för sina fasta situationer och här kommer kanske den viktigaste nyckeln i matchen. Thorvaldsson och Hasani är livsfarliga inne i boxen, så några utrymmen för misstag (se Hjalmar Jonsson) finns inte på söndag. Båda Norrköpings mål mot Sundsvall kom via inspel från kanten och kapten Lundgrens närvaro (30 minuter senast, från start på söndag) i mitten blir mycket viktig. Erik Johansson har gjort det bra på sin mittbacksposition och är en av få ljusglimtar i årets GAIS hittills. Blir intressant och se dessa två herrar tillsammans från start.
   Lika viktiga i defensiven blir GAIS kanter. Både Bassombeng och Celik kan ibland ha väldiga problem att hjälpa Ekunde och Gustafsson när motståndarna anfaller. Ekunde kommer garanterat få problem med Telo under matchens gång och det är viktigt att Bassombeng kommer ner och ger understöd. Inlägget ska aldrig få komma till.

Den hetaste frågan inför varje GAIS-match är hur Axén formerar sin offensiv. Wanderson är självskriven, Celik och Bassombeng lika så. Mot HIF startade Jakob Olsson på anfallet och Markus Gustafsson på mitten. Både Ijeh och Romario blev kvar på bänken hela matchen. Istället fick unge Linus Tornblad (född 93) komma in i 86e och var väl sisådär 1 decimeter från att avgöra matchen. Har hört att vissa gaisare vill ha in honom från start, men nja, ett steg i taget. Jag tycker att man ska fortsätta med Jakob Olsson, Ijeh får vara kvar på bänken. Vinn matchen på marken, inte i luften. Låt Wanderson briljera med sina fötter. Bobbie Friberg och Florén (som båda gjorde svaga insatser senast) ska inte få en lugn stund mot Celik och Bassombeng. Mycket löpningar över hela planen. Wanderson måste visa att han är en av ligans bästa spelare, det spelar ingen roll hur mycket press du har på dina axlar, du ska prestera.
   Spontant känns det som att Norrköping kommer göra en bättre match än senast. När man spelar hemma mot Sundsvall tvingas man föra matchen och hålla i taktpinnen, nu är det GAIS som ska styra, precis som Blåvitt gjorde för två veckor sedan. Den matchbilden kan absolut passa bortalaget. Det gäller att inte slarva med bollen på söndag, speciellt på egen planhalva. Inga onödiga frisparkar och när man väl får fasta situationer emot sig gäller det att fokusera.. inga självmål, tack.

Det gäller för speciellt Lundgren och Wanderson att prestera på söndag. Gör dem det, då tror jag GAIS inkasserar årets första trea.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar