söndag 20 maj 2012

Derbydags!

Imorgon smäller det, derby mellan GAIS och IFK Göteborg, Axén mot Stahre, grönsvart mot blåvitt. En enormt viktig match (eller ska jag säga kamp?) för båda lagen.

GAIS har inlett Allsvenskan på sämsta möjliga sätt. Laget har skrapat ihop åtta poäng på tio matcher och ligger i och med det på en kvalplats, endast Gefle och Örebro har presterat sämre i år. Om jag skulle säga att det var totalt kaos i klubben skulle jag överdriva, men kris är det. GAIS kom femma i fjol och har en trupp för den övre halvan av tabellen, ändå slår man inte lag som Syrianska och Sundsvall. Det är inte mycket som stämmer för varken Axén, Wanderson eller resten av laget. Ljusglimtar finns i Erik Johansson och Linus Tornblad, men det hjälper föga när alla andra inte vill spela.
    Spong, Tamandi och Florén är långtidsskadade. Aubynn och Kenneth Gustafsson kommer heller inte till spel. 

IFK Göteborg har varit upp och ner i år, mest ner. Laget ligger just nu på en åttonde plats i tabellen med endast tretton inspelade poäng. Blåvitt kommer från två raka kryss (MFF och Maif) och har nu inte vunnit på tre matcher. Spelet mot Mjällby senast var stundtals riktigt dåligt, men laget ryckte upp sig avsevärt i andra halvlek och fick med sig en poäng hem i en match som kunnat sluta hursomhelst.
    Till morgondagens match är Philip Haglund avstängd, men däremot är faktiskt Tobias Sana tillbaka från sin skada (vilket läkkött!). Blåvitt får alltså tillbaka sin kanske bästa spelare och han säger själv att han är redo för 90 minuter. En helt enorm offensiv förstärkning.

I Blåvitts startelva kommer vi antagligen få se ett par förändringar. Alvbåge står i mål och framför honom är backlinjen densamma som sist, dvs Salomonsson, Waehler, Jonsson och suveräne Dyrestam. I och med Haglunds avstängning går Gerzic in på det centrala mittfältet bredvid Farnerud. Är Tobias Sana 100% lär han gå in i hetluften direkt och då är frågan vilken kant han får spela på. Jag skulle tippa på att han går in till vänster och att Hysén återigen går upp på anfallet. På högerkanten finns antingen Allansson eller Selakovic som alternativ. Allansson imponerade inte senast, samtidigt som ”Sella” gjorde ett piggt inhopp. Selakovic rutin är dessutom ovärderlig i en match som denna, så jag skulle satsa på honom. Bredvid Hysén på anfallet borde Söder vara given, trots att både Moberg Karlsson och Stiller presterar. Startar inte Sana (eller om han spelar till höger) så går Hysén ner på vänstermittfältet och Söder/Stiller bildar anfallspar. DMK får hoppa in med 20 kvar och utnyttja sin snabbhet mot Fredrik Lundgren.

I Axéns startelva kommer det däremot inte bli några större förändringar. Sillanpää är burväktare och Lundgren/Johansson kommer med all sannolikhet bilda mittlås. Ekunde spelar till höger och enligt 1894.se verkar det som Calum Angus får chansen till vänster (hur ska det gå?). Ayarna och Markus Gustafsson spelar centralt på mittfältet och på kanterna lär Bassombeng och Tornblad få chansen igen. Celik, som gjorde mål senast, spelar tillsammans med Wanderson på anfallet. Jakob Olsson och Romario kan båda räkna med inhopp, antagligen även Peter Ijeh.

Ett derby är alltid ett derby och allt kan hända. Med detta i åtanke har jag ändå svårt att se hur GAIS ska kunna ta poäng på Blåvitt imorgon. Ingenting fungerar just nu för varken Axén eller spelarna. Sanas återkomst betyder mycket för Göteborg och får han spela blir han väldigt svårstoppad. Fördel IFK Göteborg. 

Avspark 19.05

0 kommentarer:

Skicka en kommentar