söndag 20 maj 2012

Häcken kryssade i värmen

Häcken lyckades, trots favoritskapet, inte vinna hemma mot Djurgården idag. Matchen slutade 1-1, ett resultat som båda lagen måste vara nöjda med sett till matchbilden.

Gerhardsson valde att mönstra nästan exakt samma lag som mot Norrköping, den enda förändringen var på det defensiva mittfältet där Chatto klev in istället för Josef Elvby. Arkivou har fortsatta skadeproblem (höften) och därför fick Söderberg fortsätta på vänsterbacken.

Häcken hade det svårt inledningsvis. Djurgården stängde spelytorna på ett effektivt sätt och Kebba Ceesay ska ha mycket beröm för sin försvarsinsats. Det blev inga riktigt heta målchanser i första halvlek, men Djurgården hade en del farliga långskott. Häcken kom igenom ibland, men det blev aldrig riktigt farligt. Waris oroade ständigt med sin snabbhet, men Ceesay visade att han kanske är Allsvenskans kvickaste back. Efter drygt 25 minuter fick Ericsson kliva av med en bristning i baksida lår och Anklev ersatte, vilket gjorde att Drugge fick en större och viktigare roll som ensam spelfördelare. Jobbigt för både Häcken och Martin, som är en viktig del i Häckens offensiv. Djurgården ska ha en eloge för sin insats i första halvlek, offensivt är man inte 100%, men defensivt släpper man inte alls till mycket mot Allsvenskans just nu målgladaste lag.

I andra halvlek verkar det som Häcken glömt spelet inne i omklädningsrummet. Djurgården spelar smart, samtidigt som Häcken inte alls kommer upp i sin normala standard. Efter 58 minuter får Ricardo Santos en boll, håller undan Östberg på ett bra sätt, väntar kyligt in Källqvist, rundar honom och skjuter bollen i mål. 1-0 och det var inte helt ologiskt. Häcken spelar uruselt, ingen kreativitet och finess överhuvudtaget, men när spelet var som sämst slår Makondele till med en individuell prestation. Han vänder bort två djurgårdare, sprintar ifrån allt och allt och rullar in kvitteringen. Riktigt tungt för Djurgården, som var det bättre laget. Efter målet vaknar Häcken till liv, men utan utbytta Waris, Drugge och Ericsson på plan är man inte lika vassa. Joel Johansson får en chans med två minuter kvar, men Ceesay blockerar bra och matchen slutar 1-1.

Djurgården är bra idag. Pehrsson vinner tränarkampen över Gerhardsson och det hade inte varit orättvist om Djurgården tagit alla tre poäng. I första halvleken försöker Häcken spela boll och man gör det stundtals helt okej, men vad hände mellan minut 45-71? Så dåliga som Häcken var då var de inte ens mot Syrianska. Ingenting fungerade och kvitteringen kom som en blixt från klar himmel. Sett till matchbilden måste Häcken vara nöjda med 1-1.

Kebba Ceesay måste jag först och främst lyfta fram, utan tvekan matchens spelare. Spontant känns det som att han och Tom Söderberg hade bildat Allsvenskans bästa mittbackspar. I Häcken är det inte många som presterar. I första halvlek tycker jag Drugge spelar bra, Waris fortsätter imponera, men det är svårt för honom när han är så uppvaktad. Försvaret är stabilt, men gör bort sig ett par gånger i andra halvlek, inte minst vid 1-0-målet. Marek är inte lika stabil som han varit tidigare och Tom hade det många gånger svårt på sin kant. Lewicki/Chatto gör en helt okej match, men kan mycket bättre. Dioh Williams fick komma in efter en timme och ju mer jag ser av honom ju mer säker blir jag på att han inte håller i Allsvenskan. Han gör inte mycket rätt. Anklev kämpar som vanligt, men uträttar inte mycket. Samtliga spelare måste upp några snäpp om man ska ha någon chans på onsdag. Mot Elfsborg lär det bli en mer passande matchbild för Häcken.