söndag 20 maj 2012

Örgryte segrade i derbyt

Örgryte vann idag Göteborgsderbyt mot Utsikten på Ruddalen med 2-0, trots att man fick spela med två man mindre i över en halvtimme.

Hans Prytz valde att återgå till sitt 4-4-2-system och i Sebastian Johanssons fråvaro gick Filip Holländer in centralt med Jakob Lindström. Hedman fick chansen på anfallet tillsammans med Emil Karlsson. Pettersson och Lycén fick fortsatt förtroende på kanterna.
    I Utsikten startade med den f d ÖIS-spelaren Felix Sehlström i mittförsvaret tillsammans med Olof Svensson. Martin Dohlsten var från start centralt på mittfältet och Marcus Björk bildade anfallspar med Dan Mönell. Anton Hysén satt hela matchen på bänken och det gjorde även lagets bäste målskytt (tillsammans med Erik Svensson) Mihael Jevtic.

Många i publiken hade inte ens hunnit komma in innan Örgryte gjorde matchens första mål. Det var Johan Hedman som stötte in Tommy Lycéns skott från straffområdeslinjen, efter förarbete av Emil Karlsson och Johan Pettersson. Jobbigt för hemmalaget, som inte alls fick igång sitt spel. Kanske var man tagna av stundens allvar? 2-0 kom efter tio minuter. Denna gången är det den ovana målskytten Robin Jonsson som nickar bollen i mål, efter en fint slagen frispark av Hannes Sahlin. Örgryte spelade bra, hade högt bolltempo och ville mer än UBK. Örgryte är dominanta första 25, men tappar något sista 20, vilket kändes självklart i och med ledningen och den tropiska hettan (nåja). Noterbart är att det blev sex (!) gula kort i första halvlek.

I andra halvleken ville Utsikten ha en förändring, duktiga John Andersson (comeback) byttes in och Erik Svensson fick kliva av. Utsikten startar halvleken bra och 20-åriga Dan Mönell har ett farligt skott redan tre minuter in i halvleken, men bollen tar i utsidan av stolpen. Efter en timme kommer vi till en matchsekvens som är väldigt underlig. Först åker Sahlin på sitt andra gula kort och åker ut och två minuter senare visar domaren upp det röda kortet direkt till 1-0-skytten Tommy Lycén (för vad?). ÖIS, eller ska jag säga domaren, bjuder in Utsikten i matchen. Med två man mer på plan lyfter Utsikten fram det man har, lagkapten Nikkilä går ut och Marius Evensen kommer in. Utsikten får dock inte in det viktiga reduceringsmålet man hade behövt för att få ÖIS att darra. Man är nära ett flertal gånger, men det där ”lilla extra” saknas. Matchen slutar 2-0 och ÖIS är fortsatt obesegrade i år.

Örgryte gör under omständigheterna en bra match idag. Första 25 är riktigt bra och sista halvtimmen lyckas man hålla sin 2-0-ledning trots två man mindre på plan. Utsikten däremot gör ingen höjdarinsats, laget rycker upp sig avsevärt i andra, men borde fått in minst en boll med två man mer, man hade ju trots allt hemmaplan (nu tänker jag på underlaget).
    Det sas att Peter Abrahamsson var osäker till spel innan match, men han spelade och tur var det, han var riktigt bra idag. Robin Jonsson gjorde också en bra match och fick dessutom bli målskytt, inte ofta det händer för honom. Emil Karlsson fortsätter att imponera, men lyckas inte göra mål idag. Hannes Sahlin är nästan alltid bra på vänsterkanten och kommer saknas i nästa match. Christofer Bengtsson gör en solid insats och hans rutin var viktig idag. Mittfältet sköter sig bra också, Holländer och Johan Pettersson speciellt.

I Utsikten är Dan Mönell farlig framåt, men har ingen skärpa i avsluten idag. Martin Dohlsten sköter defensiven bra på det centrala mittfältet och Felix Sehlström gör ingen dålig match han heller. John Andersson bidrar med kreativitet i sitt inhopp och han är absolut en av Utsiktens viktigaste spelare i år. Niklas Tidstrand gör inte sin bästa insats och klagar bättre än vad han spelar idag.
***
Jakob Lindström, Hannes Sahlin och Tommy Lycén är avstängda i nästa match mot Trollhättan, de två förstnämnda är riktigt tunga avbräck.
***
Sett till korten så kan det här mycket väl ha varit årets fulaste match i svensk elitfotboll, men ärligt talat, så farligt var det inte. Domare Robert Daradic vaknade nog inte på rätt sida idag.
***
2151 på matchen idag. Utsikten slår sitt publikrekord med 1471 personer. Bra där!