onsdag 2 maj 2012

Dyrköpt seger för Häcken

Häcken kom till Åtvidaberg med en seger mot Syrianska i bagaget. Man ställdes mot ett Åtvidaberg, som efter tre raka segrar inledningsvis, nu hade tre förluster i ryggen. Gerhardsson gjorde en del förändringar i startelvan, Forsell gick in och Tom Söderberg bänkades (konstigt nog), Drugge och Dioh petades och Elvby och Anklev klev in. Ericsson tog steget upp igen bakom Waris, efter en sejour på det defensiva mittfältet mot Syrianska.

Matchen inleddes ganska avslaget och tillknäppt första kvarten. Första heta chansen kom efter tio minuter då Arkivou slår ett högt och fint inlägg som når fram till Anklev, som nickar strax utanför. Häcken tog över matchen mer och mer och fick hålla i taktpinnen, trots bortaplan. Ett övertag som gav betalt efter 25 minuter. Forsell får bollen ute till höger, slår en passning in till Ericsson, som på ett tillslag slår ett högt inlägg in i mitten. Waris får tag på bollen, som dansar på linjen och håller undan från sin försvarare riktigt bra, skjuter (passar?) in bollen till Rene Makondele, som enkelt gör 1-0. Minuterna efter ledningsmålet får Åtvid sin bästa möjlighet när Amir Suljic skjuter ett hårt skott utanför straffområdet, men Källqvist räddar enkelt.
    Häcken fortsätter styra och ställa och efter 33 minuter gör Rene Makondele ett riktigt konstnummer när han lägger bollen på ena sida av Anton Timmerholm och går förbi på andra, men avslutet går strax över. Anfallet efter är Prodell nära på att kvittera, men Källqvist räddar ut till hörna nere vid stolproten. Efter 38 minuter fäller Ali Kahn en Anton Timmerholm på språng och får ett solklart gult kort, vilket gör att han missar nästa match mot Gefle. I slutet av halvleken är det inte mycket att notera, förutom att Martin Ericsson tvingas kliva av och Drugge kommer in. En bra halvlek av Häcken, man har total kontroll över händelserna och spelar väldigt lugnt och metodiskt. ÅFF har väldigt svårt att komma till, mycket pga att Ali Kahn och Östberg styr mittförsvaret med järnhand.

Andra inleds likt den första, ganska avslaget, Åtvidberg försöker och Magnus Eriksson har ett farligt skott över Källqvist ribba efter 53 minuter. I anfallet efter detta gör Häcken sitt snyggaste mål i år. Inhoppande Andreas Drugge får bollen 10 meter utanför straffområdet, slår till på halvvolley och bollen seglar över Gustavsson. Ett riktigt drömmål av Drugge och oj, så skönt för honom. Efter 2-0 lyfter hemmalaget fram sina trupper och får en del halvchanser. BK Häcken börjar backa hem och blir kanske lite bekväma i sin ledning. I den 61a minuten tvingas Ali Kahn gå av skadad (sträckning) och ersätts av Tom Söderberg. Fyra minuter senare byts även Rene Makondele (också skadad?) ut och ersätts av David Frölund. Åtvidaberg får inte de där riktigt heta kvitteringslägena och efter att Henrik Gustavsson skadat sig i målet och ersatts av Gustav Jansson, blev detta en ganska avslagen tillställning. Åtvidaberg har en farlig frispark med tio kvar, men Källqvist räddar bra och så med fyra minuter kvar kommer även 3-0 till Häcken. Waris möter bollen på mittplan, passar Drugge, som på ett tillslag slår tillbaka den till Waris som kommer helt fri och får flera sekunder på sig att placera in bollen.

En mycket väl genomförd match av Häcken idag. Man har kontroll från minut ett och är aldrig direkt hotade. Man spelade väldigt lugnt under hela matchen och stressade aldrig iväg bollarna. Trots detta blev segern ganska dyrköpt. Lagkapten Ali Kahn och Ericsson ut skadade, eventuellt Rene Makondele också, men det är absolut inte säkert. Förhoppningsvis är inga av dem allvarligare skadad.

Hela Häcken gör en bra match idag. Arkivou är otroligt viktig för Häckens offensiv, gör många fina löpningar på sin kant och har ett väldigt bra tillslag på sina inlägg. Anklev sliter som ett djur och är bra i djupledsspelet. Ali Kahn/Östberg är garanterat ett av Allsvenskans bästa mittbackspar, oerhört stabila ihop. Källqvist ska inte glömmas bort, gör ett par riktigt fina räddningar och håller årets tredje nolla. Tänkte bara på Elvby en enda gång under matchen, men han är en kämpe i det tysta. Ericsson spelade bra, men hade en del felpass och ersättaren Drugge gjorde en bra match, snyggt mål och rullade boll enkelt och bra. Waris gör en riktigt bra prestation vid 1-0-målet och avslutar kyligt till 3-0, men i övrigt är han ganska isolerad matchen igenom. Skönt för både honom och Drugge att få göra mål, viktigt för både dem själva och Häcken. Sammanfattningsvis bra insats av Häcken och tre nya poäng. Just nu tvåa i tabellen!