söndag 6 maj 2012

GAIS måste vinna?

2-2 senast mot Kalmar FF gör så att GAIS nu har sju poäng på sju spelade matcher. Endast en seger har laget mäktat med, men hemma mot Mjällby imorgon borde väl den andra komma?

Det här blir en tuff nöt för GAIS att knäcka. Mjällby har faktiskt bara förlorat en gång i år och det var på Rambergsvallen, 4-2. I de andra matcherna har man två vinster och dubbelt så många kryss. Man väntar på första segern på bortaplan och efter comebacken senast mot MFF kan den mycket väl komma mot GAIS. Senast ja, MAIF låg under hemma mot MFF med 2-0 efter tjugo minuter. Peter Swärdh ville ha förändring i halvtid och bytte in Erton Fejzullahu som efter 83 spelade minuter hade gjort två mål, båda frampassade av ”Pärlan”. Stark upphämtning och Swärdh visade att han kanske har Allsvenskans bästa anfallsuppsättning i Fejzullahu, Ekenberg, Ericsson och Pode. Dominique Kivuvu är också en väldigt intressant spelare på Mjällbys mittfält, jag har fortfarande inte glömt av hans mål mot Häcken.
    Mjällby har problem i backlinjen. ”Bagarn” Rosenberg är skadad sedan tidigare och 20 minuter in i MFF-matchen fick Wikström kliva av skadad. 22-åriga Victor Agardius ersatte och bildade tillsammans med Robin Cederberg (som i grund och botten är ytterback) ett ganska ovant mittlås.

GAIS kan missgynnas lite av hur SvFF planerat in matcherna. Efter Elfsborg fick laget vila i åtta dagar, men nu har man bara fått lördag och söndag på sig. Mjällby har en mer vilodag och man brukar säga att det spelar roll inom hockeyn, frågan är hur stor betydelse det har inom fotbollen.

Jag var bombsäker på att GAIS skulle slå KFF efter Wandersons 1-0-mål i fredags. Kalmar spelade som krukväxter fram till Daudas 1-1. Allt kan hända i fotboll som man brukar säga och till slut är det GAIS som vinner en poäng. En viktig poäng, helt klart, hade man förlorat så hade det varit andra bullar på Gaisgården. Första 20-25 ska man ta med sig från matchen, bra presspel som tvingade Kalmar till misstag. Ijeh kan förhoppningsvis få sig en boost efter sin assist till 2-2-målet och Wanderson börjar närma sig toppformen, trots att han faller bort många gånger under matcherna.

Väldigt svårt att veta hur Axén tänker kring startelvan. Kenneth Gustafsson och Ekunde är gjutna på ytterbackspositionerna, men hur blir det i mitten? Kapten Lundgren är given framför Sillanpää, men vem ska bli hans partner? Erik Johansson har varit exemplarisk som mittback de sex inledande omgångarna, men gick upp på yttermittfältet mot KFF. Jag anser att han borde fortsätta som mittback och därmed förpassa Angus till bänken (verkar dessutom som Angus är småskadad). På mittfältet är det svårt. Vänsterkanten tillhör Celik, som borde vara redo för 90. Ayarna är väl given i Axéns böcker, men han var usel mot KFF och kanske borde få en match på bänken? Fast jag vet inte om alternativet M. Gustafsson/Romario är så lockande. Romario borde få starta, har gjort det bra de minuterna han spelat och det är väl ingen högoddsare att Axén placerar honom till höger på mittfältet.
    På anfallet är jag lite kluven. Wanderson är ju given, men vem ska ta den andra platsen? Tornblad gör det bra, inget snack om saken, men han är fortfarande orutinerad och tänker några sekunder för mycket i vissa (avgörande) situationer. Hans snabbhet kan dock vara ett plus mot Mjällbys ovana mittbackar. Jakob Olsson är favoriten efter sitt mål, men jag tycker inte att han imponerat särskilt mycket när han fått en startplats. Bassombeng hade ju varit perfekt här, men han har varit sjuk och lär på sin höjd vara aktuell för ett inhopp.

Ev. startelva GAIS: Sillanpää – Ekunde, Lundgren, Johansson, K. Gustafsson – Romario, M. Gustafsson, Ayarna, Celik – Wanderson, Olsson
Mjällby: Asper – Ivanovski, Agardius, Cederberg, Leandersson – Radetinac, D. Nilsson, Kivuvu, Niklasson – Fejzullahu, Pär Ericsson

Avspark 19.00.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar