torsdag 10 maj 2012

Häcken nollade Gefle

Häcken krossade idag Gefle med klara 3-0 på ett blött Rambergsvallen.

Peter Gerhardsson valde att fortsätta med Elvby (lagkapten idag) i mitten tillsammans med Chatto. Förvånande nog fick också både Martin Ericsson och Andreas Drugge plats på mittfältet. Ericsson tog rollen lite mer till höger och Drugge spelade i den offensiva mittfältsrollen. Frölund tog högerbacksplatsen och förpassade Forsell till bänken.

Blött och starka vindar väntade lagen. Första chansen kom efter fem minuter när Mikael Dahlberg skjuter klockrent i ribban från ganska nära håll. Men det blev också Gefles egentligen enda chans i första halvleken. Häcken dominerade totalt. 1-0 kom efter sjutton minuter, Makondele gör mål i en tilltrasslad situation i straffområdet, men målet döms bort och Häcken får straff, tydligen har bollen gått på Pär Asps hand. Makondele är bombsäker och sätter straffen till vänster om Hugosson. 2-0 kommer drygt 20 minuter därpå, denna gången gör Hugosson en riktigt vass dubbelräddning, men släpper returen på Drugges skott rätt ut till Waris som skjuter upp bollen i nättaket. Gefle hade ingenting att säga till om, det var som om Barca mötte Alcorcon ungefär. 3-0 skulle också komma, precis innan halvtidsvilan gör Makondele sitt andra efter ett helt fantastiskt (makalöst, magiskt, underbart) förspel av Drugge, Waris och målskytten själv. Klappklapp och René upp som ensam skytteligaledare.

I andra dras tempot ner avsevärt. Häcken har grov motvind och lyckas inte skapa lika mycket som i första. Gefle då? De är lika dåliga som i första. Två skott på mål under hela matchen talar sitt tydliga språk. Häcken är riktigt nära 4-0 och efter 70 minuter får Häcken en straff, som Makondele tar hand om. Denna gången missar han dock och matchen slutar 3-0.

Om Syrianska var dåliga mot Häcken, så var det ingenting emot Gefle. Kasst, ointresserat och tråkigt. Den enda som får godkänt i bortalaget är målvakten Hugosson, som räddar Gefle från total förnedring. Men man ska inte glömma bort att Häcken spelade bra idag, Drugge och Makondeles samspel vid 3-0-målet är fotbollsgodis, det är inte ofta man får se sånt i Sverige. Häcken har en sån oerhörd stabilitet i spelet just nu, nästan allting klaffar och det ska bli riktigt intressant och se dem mot HIF på söndag.

Drugge måste hyllas idag och det verkar äntligen ha lossnat för honom nu. Han har haft det tufft i över ett år och förtjänar verkligen att komma igång igen. Makondele är återigen bra och är nu kung, president och diktator över Allsvenskan. Ingenting verkar kunna stoppa ”gubben från Kongo” just nu. Alla i Häcken förtjänar egentligen plus, Frölund måste jag lyfta fram lite extra, inte ofta jag gör det. Är väl inte hans största fan, men är stabiliteten själv idag. Ericsson visade att han kan spela på en kant också, värdefullt inför fortsättningen. Waris lyser inte lika klart längre, men fortsätter göra mål och gör ett jäkla jobb där framme. Chatto-Elvby är ett riktigt bra mittfältspar som håller stjärnskottet Lewicki på bänken.

Som sagt, det ska bli roligt att se Häcken mot riktigt bra motstånd nu på söndag. Konkurrensen är stenhård för tillfället och det tuffa spelschemat lär Häcken klara av med bravur.