tisdag 1 maj 2012

Har änglarna vaknat?

Enligt meteorologerna så kommer det fina valborgsvädret hålla i sig över helgen och det väntas soligt väder och en temperatur kring 15 grader under morgondagen då IFK Göteborg tar emot gästande GIF Sundsvall på Gamla Ullevi. Blåvitt som senast tog en meriterande seger över Åtvidaberg, trots spel med en man mindre i drygt 20 minuter efter att den norska mittbacken Kjetil Wæhler dragit på sig sitt andra gula kort. Vem som ska ersätta den 36 år gamla mittbacken är ännu osäkert, men mycket talar för att Philip Haglund tar klivet ner som mittback och att Nordin Gerzic tar hans plats bredvid Pontus Fanerud på det centrala mittfältet. Ett annat alternativ på mittbackspositionen är Mikael Dyrestam, som i måndags gjorde comeback i U21-laget efter en längre tids skadefrånvaro på grund av en lårskada. Han spelade 45 minuter och uppgav efter matchen att han inte kände av skadan vilket ger indikationer på att han kan vara redo för spel i morgon. Många blåvita röster har höjts angående den avsaknade speeden i det centrala försvarsspelet bestående av Kjetil och Hjálmar Jónsson, lösningen på det problemet kan mycket väl vara återkomsten av Dyrestam. Ett tredje alternativ på mittbacken skulle vara att testa Jakob Johansson, men det är ingen direkt speedkula det heller.  

Huvudrollsinnehavaren i matchen mot Åtvidaberg var dock ingen av de tidigare nämnda utan det var tvåmålsskytten Hannes Stiller, som med sitt skarpa målsinne och rutin kunde ge Änglarna en tidig tvåmålsledning som gav laget den arbetsro som behövdes för att bärga tre nya poäng. Frågorna som har väckts nu är om den blåvita maskinen har startat på riktigt och när de tunga nyförvärven ska börja presentera sig på riktigt. När ska "7-miljoners-mannen" Nordin Gerzic börja spela ut det stora register han visade upp under Örebrotiden och när ska Daniel Sobralense visa upp sina sanna sambatakter och fina tillslag? Än så länge är det fortfarande i majoritet de "gamla rävarna" Selakovic, Sana och Stiller som gjort de där poängavgörande prestationerna som krävs om man vill tillhöra den allsvenska toppen. I övrigt hade jag velat se mer av de yngre förmågorna i form av Moberg Karlsson och Sam Larsson i offensiven som har gjort en hel del fina prestationer i U21-laget och under försäsongen. Sam har likt Dyrestam fått dras med en del skadekänningar inledningsvis och har därför hållits tillbaka från spel, men är uttagen till morgondagens trupp. En annan spelare jag tycker har förtjänat mer speltid under säsongsinledningen är den unge mittfältaren Joel Allansson, som huvudtränare Mikael Stahre nämnde som en av sina favoriter i truppen när han tog över laget i vintras.

Om man ska ta en titt på frånvaroläget i truppen så är det förutom den avstängde Kjetil veteranen Stefan 
Selakovic
som är borta efter att ha sträckt sig i baksida lår under dagens (måndagens) genrep inför matchen. Den meriterade idrottsläkaren Leif Swärd som undersökte 35-åringen sa att det rör sig om en muskelbristning i höger baksida lår och att han förväntade sig att Stefan skulle vara tillbaka om ungefär en vecka. En annan som var tveksam till spel var Pontus Fanerud, som har haft känningar i höften, men uppges nu kunna gå för fullt i morgon.

Tar man sig en titt på Sundsvall så ser man att laget senast tog en skalp i form av en 3-1-seger hemma på Norrporten Arena mot Örebro och kommer därför till Göteborg med vind i seglen. GIF Sundsvall, som av många anses vara ett svårspelat lag med en tight defensiv och snabba omställningar, saknar med största sannolikhet den tongivande isländska mittfältaren Ari Freyr Skúlason. Bland nyckelspelarna återfinns bland andra den före detta Hammarby-spelaren Simon Helg, som kom till klubben inför säsongen. Simon, som i Bajen höll till ute på kanten, har i Sundsvall skolats om av Sören Åkeby till en renodlad anfallare, målen i årets allsvenska har än så länge uteblivit för den löpstarke 22-årigen, men tre målgivande pass har det blivit. På Giffarnas mittfält finner vi Fredrik Holster som förra säsongen gjorde hela 17 poäng (14 mål och 3 målgivande passningar) som kommer behöva prestera på topp för att Sundsvall ska kunna få med sig några poäng hem från Gamla Ullevi imorgon.

Mikael Stahre har tagit ut följande trupp:
John Alvbåge, Erik Dahlin, Erik Lund, Hjalmar Jonsson, Mikael Dyrestam, Logi Valgardsson, Robin Söder, Emil Salomonsson, Daniel Sobralense, Joel Allansson, Nordin Gerzic, Pontus Farnerud, Tobias Sana, Tobias Hysén, Hannes Stiller, Philip Haglund, David Moberg Karlsson, Jakob Johansson, Sam Larsson.

Matchen börjar kl 19:00.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar