tisdag 8 maj 2012

”Jag har världens mest privilegierade jobb”

Straffpunkten tog kontakt med en av kanske IFK Göteborgs mest upptagna män och tillika chefscout, Olle Sultan. Hur fungerar hans jobb, vad har han för ansvarsområden och är det verkligen så att han låter Steve Strudeli göra allt jobb utanför rikets gränser?

Olle Sultan föddes 1956 och dök upp på Kamratgården 34 år senare. Idrottsläraren, som själv lirat boll i bland annat ÖIS, kände att han ville bli ungdomstränare och fick 1990 sitt första uppdrag. Efter det har han stannat i föreningen i alla dessa år och varit en bidragande orsak till IFK Göteborgs goda och lyckade satsning på talangutveckling. Sultan har jobbat mycket med Blåvitts tipselit och har också varit involverad i klubbens inbjudningsverksamhet (man bjuder in unga talanger i åldern 14-17 för provträning och spelarna får känna på hur allt fungerar i klubben). Allt detta har Olle Sultan gjort vid sidan av sitt jobb som lärare på Mimers hus-gymnasiet fram tills januari i år, då han blev heltidsanställd och fick yrkestiteln chefscout. Ett ganska olikt jobb från att jobba med talanger, men Olle har länge haft en fot med i Blåvitts scoutingverksamhet, mycket på grund av sitt egna intresse.

Man märker att fotbollen är Olle Sultans stora passion och just scoutingdelen verkar vara något som lockar extra mycket.
- Jag har världens mest privilegierade jobb. Jag ser fotboll från morgon till kväll. Det är ju så fantastiskt spännande att se fotboll och spelare som man inte känner till för att därefter kategorisera, värdera och dokumentera dessa, säger han.

När många tänker scout så ser man en ganska anonym man på läktaren, som är där för att spana in en viss spelare och visst finns det såna, men i Sultans jobb ingår det en hel del andra sysslor. Han delar själv in det i fyra olika delar.
  • Scouting av talanger till u-truppen. Detta är hans tidigare uppgift, som andra nu håller på att ta över. Ledare för den här delen är Thomas Gertmo, som är en annan gammal räv med över 20 år på Kamratgården. Olle Sultan kommer dock fortsätta att se landskamper, landskampsläger, Norrlandslägret och bevaka elitpojklägret i sommar.
  • Bevakning av nordiska spelare. Anledningen till detta är att klubben ska ha grundläggande kunskap om intressanta spelare när det uppstår en vakant plats i laget som måste fyllas. I och med detta behöver inte klubben vara i händerna på spelarnas agenter och deras omdömen. För att kunna kartlägga de här spelarna använder han programmet Wyscout, varifrån han laddar ner och ser matcher.
  • Kartläggning av motståndare i Allsvenskan. Åker land och rike runt för att titta på matcher och dokumentera det han ser. Jobbar också med att ta fram klipp till spelare och tränare för matchgenomgång.
  • Matchanalys. Är med i matchanalysen tillsammans med tränarna och även här jobbas det en del med videoupptagning. En självklart viktig del i lagets spelutveckling.
Det är alltså detta Olle Sultan sysslar med på Kamratgården, i hemmet, på tåget och flyget och i hotellrummet. Dag som natt. Han säger själv att han brukar kolla, eller analysera är kanske rätt ord, 2-3 matcher om dagen. Skulle han göra detta 365 dagar om året så blir det 1095 fotbollsmatcher, plus Blåvitts matcher då förstås. Man märker verkligen att Olle har jobbat sig till sin chefscoutsposition, inte fått något gratis. Han jobbar stenhårt i skymundan på Kamratgården och är en viktig del i föreningen IFK Göteborg.

När jag frågar om det finns några utländska spelare som klubben kollar på, och bland annat nämner Håkan Milds ”studieresa” till Argentina, är han fåordig. Han säger att de har en del spännande kontakter utanför Sverige som de bygger vidare på, vilket då och då innebär resor utomlands, men mycket mer än så får jag inte veta. Norden är emellertid alltid prio ett och det är här Sultan och hans kollegor har bäst koll. Hur mycket makt en scout har i klubbens värvningar undrade jag också och Sultan svarade att det är olika för olika spelare. De är alltid väldigt noggranna och studerar den aktuella spelaren över en lång tid. Som scout är man med initialt och länge i processen, men sen är det självklart sportchef och tränare som har sista ordet. Han nämner även att det alltid är viktigt att ha ett långsiktigt tänk när man ska värva en spelare, man måste väga in klubbens unga spelare och deras möjligheter som en faktor.

Man ska inte glömma av Olle Sultan och hans insatser på Kamratgården genom åren. Över 20 år har han varit Blåvitt trogen och något säger mig att det kommer bli ett par år till.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar