torsdag 24 maj 2012

Klasskillnad i Borås

Elfsborg var det betydligt bättre laget idag på Borås Arena och slog Häcken med komfortabla 2-0.

Peter Gerhardsson valde att spela med alla sina tre defensiva mittfältare Lewicki, Elvby och Chatto. Den sistnämnde tog hand om den mer offensiva rollen bakom Waris. Verkade även som Makondele fått instruktioner om att gå in mer centralt.

Första halvleken var trevlig. Elfsborg inledde bra och redan efter fem minuter stod det 1-0 till boråsarna. Ishizaki slår en låg (och dålig) frispark från kanten som touchar muren och går förbi alla i straffområdet och in bakom en skymd Källqvist. Tung start på matchen för Häcken, som fick sin farligaste chans efter 10 minuter då Makondele knorrar en boll precis utanför Ellegaards vänstra stolpe. Elfsborg var sylvassa i sin omställningar och efter 20 minuter kom Claesson fri, men Källqvist parerade fint. Ju längre matchen gick desto bättre började Häcken spela. Sex minuter före pausvilan ska Chatto kvittera när han, frampassad av Makondele, kommer helt fri mot Ellegaard, men avslutet är alldeles för dåligt. Varken Häcken eller Elfsborg gör egentligen någon bra halvlek, men hemmalaget är strået vassare och kunde lett med 2-0 med bättre skärpa.

I andra halvleken försöker Häcken så gott det går, men chanserna uteblir. Söderberg har ett farligt skott strax utanför, men närmare än så kommer man egentligen inte. Efter 80 minuter gör Hult bort Frölund enkelt på kanten, kommer in straffområdet, blir nedmejad av Östberg och får straff. Lasse Nilsson förvaltar den på bästa sätt och Elfsborg sätter spiken i kistan. På tilläggstid får Chatto sitt andra gula och åker ut.

Jag tänkte först skriva att Häcken hade ganska bra kontroll i andra halvlek, men när jag tänker efter så var det Elfsborg som hade matchen där de ville ha den. Boråsarna lät Häcken spela runt, ansträngde sig inte så mycket offensivt och lät aldrig Häcken komma till farliga lägen. Lennartsson har tillfört otroligt mycket till Elfsborg och det skulle förvåna mig mycket om de inte vinner guld i år. Häcken har EN het målchans idag och även om Chatto hade gjort mål i den situationen tvivlar jag på att Häcken hade tagit någon poäng idag. Elfsborg är helt enkelt klassen bättre än Häcken idag.

Hela Häckens backlinje hade stora problem med Elfsborgs snabba spelare, speciellt Hult. Söderberg gör inte bort sig idag och är en av Häckens bästa spelare. Frölund däremot har ingen rolig idag, han håller inte mot den här typen av motståndare och Sonny Karlsson bör ta sig en funderare. Östberg och MAK gör inga bra matcher de heller. Makondele är Häckens bästa offensiva spelare, men Häckens kantspel var inget att hurra över idag. Waris är hårt uppvaktad matchen igenom och får inte mycket uträttad idag. Anklev tycker jag är bra första 45, men faller bort i andra och blir utbytt mot Dioh Williams, som jag anser är en total katastrof. Ärligt talat nu, förstår inte Gerhardsson att han inte håller för Allsvenskan? Jesper Westermark fick hoppa in i slutet, men borde självklart få gå före Williams. Häckens bänk idag var för övrigt lika avskräckande som en två månader gammal pudel. Drugge gör ett bra inhopp och borde väl fått chansen från start? Ericsson saknades stort, det är en sak som är säker.

Nä, Häcken, i år blir det tyvärr inget guld.