torsdag 17 maj 2012

När det blir för dyrt att gå på fotboll

När jag var mindre och man spelade fotboll så kunde man få ett rött kort av klubben man spelade i, ett rött kort med ett McDonalds M på. Kortet innebar en rad förmåner så som gratis plusmeny på donken och 15% rabatt på Team Sportia. I övrigt kunde man få mot uppvisande av kortet gå in på Gamla Ullevi och se GAIS, Blåvitt eller ÖIS spela för 10 kr. Hade man inte det kortet så kostade entrébiljetten 30 kr för ungdom och 50 kr för vuxen, för samtliga Göteborgsklubbar. Då spelade visserligen lagen på gamla Gamla Ullevi vilket innebar skymd sikt från de flesta platser på ståplatsläktaren och då jag själv knappt mätte 150 cm över havet på den tiden så ska vi inte tala om hur skymd min sikt var. Men produkten jag fick var värd varenda krona, kanske inte spelet jag fick se utan mer stämningen jag fick uppleva på ett fullknökat östra stå. Idag hade jag tänkt att gå och kolla på GAIS-GIF Sundsvall. Efter att ha klickat mig fram i GAIS-biljettsystem inser jag att jag skulle bli tvungen att betala 210 kr för att se två av Allsvenskans målsnålaste lag från en hyfsad plats på arenan. Det ena ligger på kvalplats till Superettan och det andra placeringen ovanför, säg att man skulle gå en familj på 4 personer, 2 vuxna 2 barn, det skulle gå på 750 kr. Av de 750 kr är 120kr serviceavgifter, vart servicen är i att du själv får skriva ut dina biljetter och själv får scanna dom när du går in förstår jag inte riktigt men 120 kr kostar det i vårt exempel.

Jag är införstådd att vår valuta har fått utstå viss form av inflation sen jag var lite och att vi idag har en ny arena i Göteborg som kostade några kronor att bygga. Jag förstår också att klubbarnas spelarlöner har ökat men någonstans måste det finnas någon proportion mellan priset och produkten, utbud och efterfrågan. I en intervju med GP för drygt två år sedan sa GAIS ordförande Christer Wallin så här:

"2009 skall Gais utmana om SM-guld, ha ett eget kapital på tio miljoner och omsätta 50 miljoner kronor. 2003 var omsättningen 8,5 miljoner, serietillhörigheten division 2 och luften svårare att andas. Nu skall en anställd säljare på marknadssidan bli två, publiken öka till 10 000 i år och ta ytterligare glädjeskutt uppåt med den nya arenan nästa år."

För att nå ett publiksnitt på över 10 000 så krävs mer än bara ett väl spelande lag som tar poäng, läs Häcken, det är inte så att det automatiskt kommer 1000 personer mer än förra matchen bara för att laget tar 3 poäng. Det krävs att man bygger en stämning kring arrangemanget och med en stämning menar jag inte hoppborgar och ballonguppblåsning utanför arenan, utan en riktig stämning där folk går på fotboll för att det är spännande och kul. Att se Fredrik Lundgren slå långbollar på en 35-årig Peter Ijeh med 3000 på läktarna efter att betalat 210 kr är inte spännande och kul. Hade jag däremot gjort det för 100 kr från samma plats med 8000 på läktarna hade jag definitivt varit nöjdare med "produkten" jag betalat för.  Idag när GAIS marscherar in till Håkans Hellströms "Gårdakvarnar och skit" kommer mellan 14 och 15 000 stolar eka tomma på Gamla Ullevi, däribland de stolarna jag och min vän hade tänkt sitta på idag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om att det är dyrt, å andra sidan är det inte dyrare än att gå på bio. Men det är ju på något sätt ändå läktarupplevelsen man betalar för i Sverige, hade det varit fullsatt så hade ~200kr känts rimligt.

Anonym sa...

Jag tycker biljettpriserna kan variera rätt rejält. Men för barn och ungdomar/unga vuxna som har en möjlighet att bli kärnan i lagets supporterskara tycker jag priserna ska vara låga. Likt tyskland (dock är fotbollen brutalt mycket bättre där.) Trots att efterfrågan på biljetter i Tyskland är helt enorm så hölls de "billiga" biljetterna väldigt billiga. 10-15 euro för billiga biljetter är relativt standard. Samtidigt finns det dyrare biljetter som snarare ska väga upp för de billigare. Men när det kostar 200+ för att gå på fotboll och motståndet är direkt uselt så blir jag föga sugen. Hade det kostat en hundring att gå och se Blåvitt hade jag garanterat gått oftare.

Skicka en kommentar