fredag 4 maj 2012

Sen kvittering för GAIS

GAIS åkte idag till Kalmars kycklingarena och fick med sig en pinne efter ett sent segermål av inhoppande Jakob Olsson.

GAIS började matchen piggt. Pressade Kalmar på ett bra sätt och första chansen kom efter nio minuter då Ayarna slår en fin pass till Romario på högerkanten, men brassen lyckas inte alls med avslutet och bollen går långt utanför. Ju längre matchen går desto sämre blir Kalmar, mycket bolltapp och ohyggligt dåliga passningar i uppspelsfasen. GAIS tar över mer och mer och efter 15 minuter gör Wanderson 1-0. Det hela börjar med att Romario gör ett snyggt nummer och får fram bollen till Markus Gustafsson som lägger en lätt yttersida till Wanderson, som i sin tur försöker få fram den till en framspringade Tornblad i straffområdet, bollen touchar en Kalmar-försvarare och Wanderson får tillbaka bollen och skjuter mellan Berishas ben. Ett snyggt anfall. GAIS fortsätter fram och KFF har enorma problem att etablera ett anfallsspel. Efter 22 minuter har Ayarna ett farligt skott mitt på Berisha och en minut senare gör Kalmar 1-1 från ingenstans. Skjelvik drar ett hårt och fint inlägg från vänster och Dauda springer på första och petar in bollen förbi Sillanpää. Tungt för GAIS, som imponerat så här långt. Sex minuter senare har Kalmar vänt på steken, inhoppande Djordjevic slår en långboll från egen planhalva, som skarvas vidare av Tobias Eriksson till Abiola Dauda. 1-0-skytten får med sig bollen, går förbi Calum Angus och rundar Sillanpää, 2-1. Tveksamt ingripande av Angus. Kalmar får sig en kick av målen och Nenad Djordjevics (Arajuuri skadad) inhopp kan ha en stor del i Kalmars comeback.
     Det här är en halvlek GAIS inte ska förlora. Vid 1-0 trodde jag Kalmar skulle falla som ett korthus (så dåligt spelade dem), men på något sätt lyckas de göra både ett och två mål. Dåligt av GAIS och bra av KFF.

GAIS inleder inte alls andra halvlek på samma sätt som första. KFF har ett sylvasst läge att göra 3-1 efter några minuter, men Tobias Eriksson får bollen för långt ifrån sig. GAIS blir statiska i spelet och lyckas inte alls skapa mycket framåt, vilket gjorde att Axén bytte ut Calum Angus och tog in Celik med halvtimmen kvar. Erik Johansson tog steget ner till mittbacken och Celik in på vänsterkanten. Matchtempot gick ner och Kalmar började fokusera mer på försvar och omställningar, vilket man gjorde bra. Med 20 kvar byttes Romario in och Peter Ijeh fick kliva in och sekunderna efter bytet var Kalmar mycket nära 3-1 när Archford Gutu, via Kenneth Gustafssons ben, skjuter i stolpen. Det händer inte speciellt mycket efter det här, GAIS har enorma problem med att forcera KFFs försvar, men så på övertid slår Ayarna in en långboll i straffområdet som Ijeh skickligt plockar ner till Jakob Olsson som brassar på rejält och Etrit Berisha kan inte hålla bollen och GAIS får ett turligt kvitteringsmål.

Konstig match idag, GAIS dominerar första, men KFF får ändå två ologiska mål. I andra är KFF mycket bättre och har kontroll på händelserna, men då lyckas GAIS göra 2-2. Bra första 20 minuter av GAIS tycker jag, resten är inget man ska ta med sig. Störst plus idag får Axén för sina byten, Ijeh och Olsson inblandade i kvitteringsmålet. Wanderson är bra ibland, men Rydström låg tätt på honom under hela matchen. Ayarna gör kanske sin sämsta match i år och Angus är inte mycket bättre han. Erik Johansson sprang mycket på sin kant, men gör sig bättre på mittbacken enligt mig. Tornblad är bra i första halvlek, oroar ofta med sin snabbhet, men det märks att han behöver mer rutin i vissa lägen. Hela GAIS måste höja sig ett snäpp mot Mjällby på måndag, annars får dem det svårt. Ser gärna att Erik Johansson kliver ner på mittbacken igen och Celik tar tillbaka vänsterkanten. Jakob Olsson må ha skjutit sig till en startplats, men Tornblad bör få starta igen, han är riktigt bra och kan nog irritera skiten ur "Bagarn" i Mjällby.