måndag 7 maj 2012

Tung Blåvitt-förlust

Stahre överraskade en del med startelvan idag och valde att bänka Allansson och Stiller i förmån för Sobra och Söder. Ett underligt (och dåligt) beslut enligt många. Man märkte direkt i matchinledningen att Blåvitt formerade ett centralt mittfält med tre spelare, Gerzic, Haglund och Farnerud och att Hysén klev ner som en offensiv yttermittfältare. Söder ensam på topp alltså.

Matchen startar ganska trevande, båda lagen känner på varandra till en början. Elva minuter in kommer Johan Larsson runt på kanten, slår ett hårt inlägg invid marken till Lasse Nilsson, Salomonsson hinner före, men när han glidtacklar lyckas han få bollen på handen och domaren dömer straff. Hård straff, väldigt hård. Lasse Nilsson tar hand om den och placerar in den säkert vid Alvbåges vänstra stolpe. Tuff start för Blåvitt, som styr matchen och har bollinnehavet. Elfsborg är sylvassa i omställningsspelet och har de vassaste chanserna i första. IFK Göteborg har en del inläggsförsök, men skärpan saknas och man lyckas inte skapa den där riktiga heta målchansen. Efter 37 minuter är det istället Elfsborg som är ytterst nära 2-0 när Anders Svensson dundrar bollen i ribban efter ett underbart anfall av hemmalaget. Minuten efter detta gör Stahre sitt första byte när Sobra, med en känning i baksida lår, får kliva av och Stiller gör entré. ”Killer-Stiller” går upp på anfallet och Söder tar hand om högerflanken. 1-0 står sig halvleken ut och Elfsborgs tränare Jörgen Lennartsson var inte nöjd med det lilla bollinnehavet laget hade.

I andra är det Elfsborg som inleder bäst och Blåvitt saknar fortfarande de där riktigt farliga chanserna. Elfsborg är nära 2-0 två gånger om, men Alvbåge står i vägen båda gångerna och efter 70 minuter gör Stahre ett efterlängtat byte när Söder går ut och Allansson kommer in. Ett byte som höjer IFK och när sen Moberg-Karlsson kommer in börjar Blåvitt pressa rejält mot ett ganska tröttkört Elfsborg. Göteborg är riktigt nära en kvittering två gånger om, men lyckas inte få in bollen och får åka hem tomhänta.

Jag tycker att det är fel av Stahre att bänka Stiller och Allansson idag. Man ska inte bänka två gubbar som presterar och ersättaren Söder håller inte, han är riktigt, riktigt dålig just nu. Allansson visade när han kom in att han borde fått starta, hade flera goda intentioner och han kan omöjligt bänkas i nästa match. Hysén har fortsatta problem och nu börjar jag tvivla lite på hans medverkan i sommarens EM. Han är inte dålig, absolut inte, men han ska vara så mycket bättre. Måste visserligen plussa för hans defensiva insats i första.
     Inte många som får godkänt i Blåvitt idag, men Waehler och Farnerud tycker jag sköter sig bra och Alvbåge är bäst, flera bra räddningar från hans sida. Salomonsson måste sluta tro att han Sveriges svar på Cristiano Ronaldo, för hans frisparkar är urusla. Stiller får knappt godkänt, är hetare än Söder i alla fall, men borde nog fått en nick eller två på mål.

Blåvitt gör ingen dålig match idag, men är, som Hysén sa efter matchen, alldeles för ineffektiva. För att Blåvitt ska bli ett riktigt topplag gäller det att man får igång målskyttet, Hysén måste visa att han är en målkung. Annars var det här en ganska intressant match, trodde aldrig att Blåvitt skulle föra spelet som de gjorde. Elfsborg var nästan (!) bättre än Häcken i sitt omställningsspel och jag imponeras gång på gång av Niklas Hult, vilken lirare. Där har Elfsborg en riktig kassako.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar