söndag 24 juni 2012

Örgryte ångar på

Örgryte tog årets sjunde seger när man på bortaplan slog Kristianstads FF med komfortabla 3-0. Göteborgarna förlänger därmed sin förlustfria svit till elva matcher.

I startelvan fick David Björkeryd nytt förtroende på vänsterbacken och (en småskadad?) Hannes Sahlin blev ännu en gång förpassad till bänken. På mittfältet klev Jakob Lindström in centralt och Holländer gick ut på högerkanten. Överraskande nog fick Wallén en ny chans på anfallet tillsammans med Emil Karlsson.

Matchen började bra för ÖIS del och efter 22 minuter står det 1-0 till göteborgarna. Frampassad av Jakob Lindström chippar Oscar Wallén bollen i mål och anfallaren visade direkt att Prytz inte gjorde fel i sin laguttagning. Tre minuter senare utökar Emil Karlsson ledningen till 2-0 när han slår in en stolpretur efter en hörna av Björkeryd. ÖIS spelade bra, fick utdelning på sina chanser och var nu för första gången i år serieledare i Division 1 Södra. Drygt tjugo minuter senare är det dags för 3-0 och återigen är det Oscar Wallén som gör mål, denna gången efter ett inlägg från vänster av Marcus Anderberg.

I halvlek fick Sahlin kliva in i hetluften och Björkeryd lämna planen, varför vet jag inte. ÖIS hade en betryggande ledning och tog det säkra före det osäkra, vilket ledde till att matchen inte riktigt blev lika underhållande i andra halvlek som i första. Det var ganska chansfattigt och hemmalaget hade inte mycket att säga till om. Blickarna gick istället till en annan match, nämligen Sleipner mot Lund. Det stod länge 0-0 i matchen och skulle det resultatet hålla sig matchen ut skulle Örgryte vara nya serieledare. Sleipner kämpade och slet, men efter 85 minuter gjorde Stefan Ilic 1-0 till skåningarna och de får behålla sin förstaplats ännu en omgång. Lund verkar inte alls vara lika pigga som i säsongsinledningen och jag tror inte det dröjer länge innan Örgryte seglar förbi dem i tabellen. Kanske redan i nästa omgången när Lund spelar danskt derby mot KFF.

Örgryte imponerar rejält just nu. Offensiven är smått fantastisk och det är riktigt positivt att Örgryte har så många spelare som kan göra mål. Jag undrade innan matchen om Wallén verkligen håller för spel i ÖIS och det visade han idag med sina två mål att han gör. Samtidigt måste man även lyfta fram det defensiva arbetet, Örgryte har endast släppt in nio mål så här långt och har nu 9-0 i målskillnad på de två senaste matcherna. Mittlåset Jonsson/Leinar hade fungerat bra i Superettan och den rutinerade räven Bengtsson håller fortfarande för spel. Skönt också att Emil Karlsson fick göra mål igen efter en (!) hel match lång måltorka. Plus också till Abrahamsson, som fick hålla nollan och revanschera sig lite från matchen mot Lund. Enda frågetecknen idag är varför Hannes Sahlin (som fick komma in i halvtid) inte fick starta och sedan varför Björkeryd fick gå ut?

Nästa lördag väntar toppkonkurrenten Oddevold på Gamla Ullevi. Johan Patriksson & co hade inte kunnat möta lokomotivet ÖIS vid ett sämre tillfälle.