tisdag 31 juli 2012

Blåvitt hade turen med sig

För en gångs skull hade IFK Göteborg turen med sig i en match i år. Syrianska besegrades med 1-0 efter ett efterlängtat mål av Tobbe Hysén.

Med Waehler och Dyrestam tillbaka i backlinjen blev försvaret stabilare och med Hysén på en kant, utan pressen att alltid leverera mål, så växte lagkaptenen rejält. Blåvitt var bättre i första och ledningsmålet kom redan efter tretton minuter när Selakovic får felträff, men bollen går turligt fram till Hysén som distinkt avslutar i mål. Tobbes måltorka var bruten och IFK Göteborg fick ett riktigt härligt ”skitmål”.

För att återkomma till försvaret så märkte man stor skillnad från tidigare matcher. Waehler är viktigare än man tror och Dyrestam, ja, han är en fantastisk fotbollsspelare. Hade inte han varit så skadedrabbad som han varit/är så hade buden haglat in på honom, om han ens hade varit kvar. Skillnaden på Dyrestam och Valgardsson är som natt och dag. Blåvitts försvar är inte längre sämst i Allsvenskan. Ber bara till gud (inte bokstavligen) att Dyrestam får hålla sig skadefri året ut, han behövs. Jakob Johansson börjar växa sig in i sin nya roll som mittback och jag tycker också att han blir en större spelare med norrbaggen bredvid sig.

Man såg att Syrianska trivdes med lågt tempo, efter Blåvitts ledningsmål fick Syrianska matchen dit dem ville, men lyckades inte riktigt komma till. Har sett Södertälje-laget runt fem gånger i år och alla gånger har jag blivit negativt överraskad. Tycker de spelar en otroligt tråkig fotboll och det är inte många i truppen som håller allsvensk nivå.

Dock blev jag väldigt förvånad av det jag fick se av Syrianska i andra halvlek. IFK Göteborg började spela statiskt, osäkerheten och oron smög sig på och bortalaget började skapa chanser framåt. Redan efter sex-sju minuter hade Syrianska skapat mer än på hela första halvlek. Göteborg hade problem och Syrianska börja prestera. Dinko Felic var ytterst nära en kvittering, men ribban var i vägen. Blåvitt hade två stolpskott, ett ribbskott med sekunder kvar av matchen och ett solklart mål i form av ett friläge som Hysén missar i andra halvlek. Som alltid borde Blåvitt punkterat den här matchen, men målskyttet är inte som det ska. Det saknas en Ranegie, Waris eller Thorvaldsson i laget. Hysén är ingen målskytt längre, presterar som vi såg bättre på kanten. Varken Stiller eller Söder gör några höjdarinsatser idag, faktum är att jag tycker att de är usla. Moberg Karlsson kommer in med 20 kvar och spelar en orädd och bra fotboll. Ser gärna honom från start i nästa match. Stiller håller inte för 90 minuter allsvenskt spel och bör endast användas vid en slutforcering mot slutet.

Waehler fick kliva av med skadekänning och åldern börjar naturligtvis ta ut sin rätt både på han och Selakovic. Känns det inte som att Sella, som för övrigt kämpar på bra idag, grinar illa redan från första minuten? Kan inte Waehler spela nästa match spelar Dyrestam centralt och Valgardsson på kanten.

Farnerud måste också nämnas. En riktig klasslirare i sina bästa stunder. Spelar lite högre upp i banan idag och är riktigt stabil. Finns emellertid mer att hämta i hans kollega Philip Haglund, men det kommer väl.

Naturligtvis otroligt skönt för Blåvitt att ta tre poäng, men samtidigt är det lite, vad ska man säga, tragiskt att en seger mot Syrianska kan firas så mycket. Göteborg har ofantligt mycket att jobba på till nästa match borta mot Norrköping och spelar man som man stundtals gjorde i andra halvlek kan man räkna med stortorsk. Förhoppningsvis kan den här segern ge spelarna en lättnadskänsla i kroppen, en tro på att de kan vinna. Det är inte många med självförtroende i dagens IFK Göteborg, Moberg Karlsson är en av få med den unika varan. Kan man få tillbaka självförtroendet så kommer med stor sannolikhet vinsterna. Till matchen mot Norrköping får inte Hysén under några omständigheter gå upp på anfallet igen. Söder-Stiller bör bytas ut mot DMK-Sobralense och Allansson, som fick ett par pigga minuter idag, borde vara högaktuell för spel på högerkanten.

Det blir väldigt spännande att se hur Blåvitt följer upp denna vinsten.
***
Någon som vet vad det stod på banderollen(erna) vid inmarschen?
***
Innebörden av rubriken syftar på tidigare matchers otur. IFK Göteborg vann rättvist idag.