lördag 14 juli 2012

Blåvitt tappade poäng - igen

– Han är redan på toppen nationellt, Blåvitt är top of the line i Skandinavien, det finns inte många klubbar som är bättre. Nu har det gått knackigt resultatmässigt, men om du tittar på spelet och de spelare de har, det är toppspelare på varje position och man kan se att de har något bra på gång.

Så sa Tobias Sanas agent Anders Karlsson till FotbollDirekt i en intervju om Sanas framtid. Jag har länge också haft den uppfattningen, men efter 1-1 mot Gefle idag är min åsikt ändrad.

Till min stora överraskning valde Stahre att peta John Alvbåge i förmån för Erik Dahlin. Ett klokt val sett till Alvbåges dalande form. Salomonsson skulle startat, men en skada höll honom borta från spel och Allansson gick in på högerbacken.

Första halvleken tillhörde Blåvitt. Hemmalaget inledde i ett raskt tempo och satte tryck på Gefle direkt. Efter tio minuter satte många på Ullevi hjärtat i halsgropen när Orlov gjorde 1-0, men assisterande domaren höjde flaggan och målet dömdes bort. Efter 21 minuter kommer matchens första mål. Selakovic får bollen på högerkanten, slår ett riktigt fint inlägg till Hysén som bröstar ner bollen till Farnerud som bombar in bollen vid Hugossons främre stolpe. Mycket fint fotbollsmål. Gefle är farliga i de chanserna man har, men Blåvitt är det bättre laget. Lantto och Orlov är Gefles hot framåt och med lite mer skärpa hade norrlänningarna kunnat kvittera vid 2-3 tillfällen. Värt att notera är att efter en halvtimmes spel fick Robin Söder ersätta en skadad Selakovic, vilket fick märkbar negativt effekt på spelet.

Andra halvlek är inte speciellt bra från Blåvitt sida, eller första delen av den är helt okej, men sista tjugo är Göteborg inte alls bra. Hysén skulle gjort 2-0 efter 51 minuter när han kom fri mot Hugsson, men ännu gång missade han målet. Fyra minuter därpå tvingas inhoppande Söder utgå skadad och Stiller fick istället ta plats bredvid Hysén på anfallet. I mina ögon hade Göteborg ganska bra kontroll på matchen, men efter 70 minuter kommer den ytterst tunga kvitteringen. Eric Larsson slår ett inlägg till den f d Blåvittspelaren Alexander Faltsetas som ohotat får skjuta in kvitteringen mitt framför mål. Göteborg försöker trycka på och ska nog ha straff när Sana fälls efter 74 minuter, men bollen rullar inte hemmalagets väg. Istället är Gefle inte långt ifrån ett 2-1-mål i slutet, men matchen slutar oavgjort och Göteborgs misär fortsätter.

Problemet i den här matchen var inte försvaret, det var anfallet. Göteborg har ingen målskytt och det straffade sig grovt idag. Precis som mot HIF så borde Blåvitt punkterat den här matchen långt innan 1-1-målet, men det finns helt enkelt ingen som kan göra mål. Hysén är finito som skyttekung, det är fysiskt omöjligt för honom att göra mål. Tyvärr.

Salomonsson skadade sig innan matchen och under matchens gång fick Selakovic, Söder och Farnerud lämna planen med diverse problem. Skadehelvetet fortsätter och det är självklart någonting som spelade in på dagens resultat. Skadorna är ingen ursäkt, så är tyvärr fotbollen, men hade Selakovic fått vara kvar på plan tror jag resultatet hade varit annorlunda. Söders inhopp glädjer inte en enda själ och spelet blev mycket sämre när ”Sella” tvingades lämna.

Försvarsinsatsen var inte lika katastrofal som mot Djurgården, men den var absolut inte bra. Orlov oroade och Haglund och Johansson hade ofta problem. Fast samtidigt, vad kan man förvänta sig av ett försvar som består av tre mittfältare? Allansson gjorde det bra på högerkanten, riktigt bra sett till att det var hans första match (?) på den positionen. Valgardsson är återigen urusel och jag förstår inte hur i hela friden den mannen kan spela på den här nivån. Jag kan garantera att mitt passningsspel är mycket bättre än hans och jag har inte spelat fotboll sedan 2010. Hoppas verkligen att det kan ljusna på skadefronten snart.

Tobias Sana är oerhört pigg, speciellt i första halvlek. Det är kanske inte samma briljans som mot HIF, men han är överallt och vill så otroligt mycket. Publiken skanderade ”Saaana, saaana” och det förtjänar den killen verkligen, hoppas han kan krita på nytt snart. Farnerud är bra i första och visst tog han för sig lite mer än vanligt? Tyckte han var mycket längre fram i plan än normalt och målet han gör är snyggt. Däremot tycker jag varken Gerzic eller Sobralense imponerar, den förstnämndes marknadsvärde kan knappt vara högre än Tibor Jozas vid det här laget. Det jag förväntar mig av Gerzic (drygt 6 miljoner kr): En spelare som dominerar mittfältet, slår utsökta passningar och gör mål. Det jag får av Gerzic: En halvdan allsvensk mittfältare som inte gör någon speciell skillnad. Stefan Selakovic är bra den halvtimmen han spelar, jag gillar att han tar den enkla vägen, han slår ett inlägg istället för att krångla till situationen. Och inläggen han slår är oftast bra. Vad det gäller Hysén så är han inte alls godkänd idag. Får han starta på anfallet nästa match är det ett skämt. Inhoppande Stiller och Moberg Karlsson gör inte mycket liv av sig. Till sist, Dahlin, har inte mycket att göra, men får sträcka på sig när Oremo drar på en rökare i matchens sista minut. Han gick in i matchen med självförtroende och bör få fortsätta mellan stolparna säsongen ut.

IFK Göteborg har nu åtta raka matcher utan seger. Senaste gången man vann var mot Sundsvall den andre maj. Det är uselt och det är först nu, efter den här matchen, som jag riktigt förstår att Blåvitt är ett bottenlag som får kämpa för sin överlevnad i år. Det är nog inte världens lättaste grej att vara blåvit just nu, det kan jag förstå, och spelarna förtjänar varenda burop de får. Däremot tycker jag inte Stahre är någon större bov i dramat, visserligen har han stått för några tvivelaktiga insatser i år, men i de två senaste matcherna är det helt och hållet spelarnas fel. De punkterar inte matchen när de har möjligheten till det och det straffar sig alltid till slut.

Bättre kan ni, Blåvitt.. eller, det kanske ni inte kan?