söndag 29 juli 2012

En salig blandning av allt

Till att börja med så har ni kanske märkt så har vi dragit ner på tempot avsevärt här på Straffpunkten. Det beror helt enkelt på ändrade jobbförhållanden. Hinner inte med att skriva särskilt mycket längre, tyvärr.
***
De senaste dagarna har det hänt en del och två duktiga göteborgarna är i praktiken klara för flytt till andra städer.

Det började med Tobias Sana. Först var han högaktuell för Malmö, men nu ser han ut att hamna i Amsterdam och Ajax. Tråkigt både för IFK Göteborg som förening och oss åskådare. Blåvitt förlorar en bra fotbollsspelare som har det som många andra inom svensk fotboll saknar, förmågan att göra sin spelare. Sana har utan tvekan varit IFK Göteborgs bästa spelare under de sexton inledande omgångarna och det är klart att det är ett tungt offensivt avbräck. Därför tycker jag att det var konstigt att Håkan Mild gick ut och sa att det var självklart att de hellre skulle ta en peng för honom nu i sommar, än att släppa honom gratis efter säsong. Varför är det självklart? Sana är en av få i Göteborg som försökt spela fotboll och varför han ibland kan drälla med bollen beror ofta på att medspelarna inte jobbar tillräckligt hårt för att ge honom alternativ.

Det är riktigt tråkigt att Sana lämnar Göteborgsfotbollen. Förhoppningsvis kan han utvecklas till en storspelare borta i Holland och vem vet, kanske ser vi honom i landslaget om några år?
***
Tråkigt är det också att Tom Söderberg nu har valt att spela i Borås nästa säsong. Den långe mittbacken, som i år visserligen varit mer ytterback, sägs vara överens om en flytt till Elfsborg och det är bara att gratulera dem till ett fantastiskt nyförvärv. Hade jag varit Tom så hade jag antagligen agerat på samma sätt. Han är en grym mittback, men blivit petad i förmån för två sämre alternativ och nu knackar Sveriges bästa klubb på dörren och frågar om han vill vara en del av deras satsning. Med stor sannolikhet har han också blivit lovad en och annan sak i Elfsborg och jag tror garanterat att han kan vara Allsvenskans bästa mittback om två år.

Kan tänka mig att både Håkan Mild och Sonny Karlsson gnager på en pinne och är allmänt buttra just nu. Man vet (nästan) aldrig vad som händer bakom kulisserna, men ur min synvinkel är det usla prestationer de båda sportcheferna stått för i Sana- och Söderberg-fallen. Man borde sett Sanas talang långt innan han slog igenom år och därmed förlängt hans kontrakt tidigare. Liknande situation för Söderberg, även om Gerhardsson nog har en stor del i hans försvinnande att göra. Hade Tom varit given i Häckens startelva från första början hade nog en förlängning varit möjlig, men nu ansåg tränarna att han inte var det bästa alternativet på mittbacken och det får dem ”sota” för nu.

Kan bara önska Tobias och Tom ett stort lycka till!
***
Nu får vi se om göteborgarnas gullegris Nicklas Bärkroth får chansen. Absolut ingen ont honom, han verkar vara en störtskön kille med absolut rätt inställning till både livet och fotbollen (baserat på hans Twitter), men gulligull-fasonerna går till en helt ny nivå när det gäller honom och de (vissa) blåvita supportrarna. Vissa framställer honom Jesus himself och det ska bli så otroligt roligt, skönt och allt vad det är att se honom i den blåvita tröjan igen. Det går till överdrift modell större och han måste visa väldigt mycket innan jag börjar hylla honom. Att komma upp till Sanas nivå blir svårt, men då ska man samtidigt tänka på att han är tre år yngre. Bärkroth kommer inte vara någon spelare som gör skillnad i år. Han och hans utveckling hade nog mått bra av ännu en utlåning. GAIS hade, som jag skrivit tidigare, varit perfekt. Tyvärr blir det inget med det.

Sanas flytt tror jag öppnar för att permanent spela med Hysén på kanten. Tobbe har absolut inget målsinne kvar och det känns som att det är dags att lämna över ”skyttekungstatusen” till någon annan. Jag ser gärna Moberg Karlsson från start, det kanske inte blir någon dundersuccé i år, men får han förtroende den här säsongen så kan hans 2013 bli ett magiskt år. Tänk er en 19-årig skyttekung i Allsvenskan, då snackar vi 50 miljoner.
***
Fredrik Björck ryktas vara klar för Häcken. Den 190 cm långe mittbacken kommer senast från norska Tromsö och vad jag tror så är han en ersättare till Mattias Östberg. Inför förra säsongen sades det att Östberg var sugen på att komma hem till Dalarna och IK Brage, men istället förlängde han kontraktet med Häcken. Nu tror jag han vänder hem. Han har varit otroligt viktig för Häckens defensiv de senaste åren, men man börjar märka av åldern en aning och kanske är det så att motivationen inte är på topp längre.

Häcken ersätter alltså en hårding med en annan. Kan bli riktigt bra, även om jag hellre hade sett Söderberg på mittbacken nästa säsong.

I och med värvningen av Björck tror jag det är mycket möjligt att Emil Wahlström lämnar Häcken. Jag tvivlar på att han vill nöta bänk nästa säsong. Kanske en utlåning hade passat?
***
Imorgon är det dags för derby igen. Tror det kan bli en riktigt bra match. GAIS föll med flaggan i topp senast och Linus Tornblad kommer till matchen fylld med självförtroende.

Häcken har två raka segrar bakom sig och hemma på Rambergsvallen är man starka. Tom Söderberg är avstängd efter två gula senast och Forsell är långtidsskadad. Jonas Henriksson gjorde comeback i veckan, men lär inte vara aktuell för spel än på ett tag. Waris har haft lite problem med knät, men ska enligt rapporterna kunna spela imorgon.

Startelvan känns ganska klar. Källqvist i mål och Frölund, Östberg, Ali Kahn och Arkivou i försvaret. På det defensiva mittfältet spelar Chatto med Lewicki. Till vänster är Makondele given och till höger bör Anklev vara självklar efter sin prestation senast. Vem som spelar bakom Waris återstår att se, Martin Ericsson eller Dioh Williams. Är den förstnämnde 100% ser jag gärna honom. Är inte Waris hel så skulle jag tippa på att Joel Johansson får chansen.

GAIS kändes som ett helt nytt lag mot Malmö. Kanske var det Axéns avgång som var nyckeln. Någon ny tränare är inte klar och därför fortsätter Kjell Pettersson som huvudansvarig. På bortaplan har GAIS i år tagit ynka tre poäng och det är sämst i Allsvenskan. I och med Örebros poäng mot Åtvidaberg så ”övertog” (undertog, he..) GAIS den mindre smickrande jumboplatsen i Allsvenskan och kan man inte börja ta poäng i de tre kommande matcherna är en kvalplats väldigt, väldigt långt borta.

Richard Ekunde, Jeffrey Aubynn, Henri Sillanpää och Kenneth Gustafsson har alla tränat för fullt i veckan, men huruvida de är aktuella för spel återstår att se. Aubynn känns väldigt skör och därför tror jag inte han kommer spela förrän han är 110%. ”Sillen”, Gustafsson och Ekunde är tre bra förstärkningar. Florén tränar för fullt, men är nog inte aktuell för en startplats än på ett tag. Tamandi, Spong och Bassombeng är långtidsskadade. Gzim Istrefi har anslutit till truppen efter att hans lån med Ljungskile avslutats, men det känns inte särskilt troligt att han får någon roll i morgondagens GAIS.

I startelvan får vi förhoppningsvis se Sillanpää i mål. Framför honom försvarar Ekunde, Erik Johansson, Lundgren och Gustafsson. Moenza och Angus står redo att spela om någon av ytterbackarna inte kan spela. Ayarna är given centralt och mycket tyder på att Romario får chansen bredvid honom igen. I så fall fortsätter Markus Gustafsson på ena kanten och Jakob Olsson spelar på andra. Anfallet består av Wanderson och Linus Tornblad.

Jag hoppas och tror att det blir en bra match imorgon. Förhoppningsvis kan Wanderson stå på bena och något säger mig att Tornblad kommer vara djävulsk mot Östberg och MAK imorgon. Snabbheten är väl inte deras starka sida och serverar någon Tornblad rätt bollar kan det bli en bra dag för gaisarna. Ändå måste Häcken ses som stora favoriter. De är det bättre laget och på Rambergsvallen är man starka. Waris vara eller icke vara är självklart en ganska avgörande del och skulle det vara så att han inte kan starta så minskar Häckens chanser avsevärt. 

Avspark 19.05 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar