måndag 30 juli 2012

Ericsson kung på Hisingen

Häcken vann idag derbymatchen mot GAIS med 3-1 efter en makalöst bra insats av Martin Ericsson.

Första halvlek är Häckens. Hemmalaget öppnar starkt, pressar högt och har bollinnehavet. Därför kommer GAIS ledningsmål efter 25 minuter något ologiskt. Romario laddar bössan, bollen touchar Ali Kahn och ställer Källqvist i målet. GAIS kommer in i matchen, men Häcken känns hetare och fem minuter innan pausvilan gör Martin Ericsson 1-1. Arkivou gör sin klassiska överstegare och slår ett perfekt inlägg till Ericsson som fullständigt bombar upp bollen i nättaket med vänsterfoten. Ett par minuter senare är samme man nära också 2-1, men denna gången är ribban i vägen.

Andra halvlek är några snäpp sämre än första. Båda lagen spelar bra defensivt och de riktigt heta målchanserna uteblir. Efter 77 minuter tvingas Dime Jankulovski utgå med ett spräckt ögonbryn och en otränad Sillanpää får gå in. Med tre minuter kvar av ordinarie tid är ”Sillen” helt fel ute i en duell mot Waris och Häcken får en straff som Martin Ericsson sätter säkert. I 98onde minuten (10 min stopptid) sätter sedan Waris Majeed spiken i kistan när han petar in ett inlägg från kvällens konung, Martin Ericsson.

En bra match idag, rolig att kolla på. Häcken vinner rättvist, men ärligt talat så förväntade jag mig inte annat. GAIS har en period både i första och andra där spelet såg bra ut, men sett över 90 minuter tycker jag att Häcken är det bättre laget.

Martin Ericsson är naturligtvis bäst på plan idag. Han gör två mål och en assist och är aktiv matchen igenom. Det enda negativa med honom är väl att han kanske borde gjort ett eller två mål ytterligare. Hela Häcken presterar nästan idag. Arkivou är ruskigt bra både offensivt och defensivt, speciellt i första. Lewicki plockar bort Wanderson på ett mycket bra sätt (precis som i premiären) och jag undrar hur bra han kan bli med åren. Wahlström och Ali Kahn presterar oväntat bra tillsammans och MAK är stenhård i 100 minuter. Bjurströms inhopp måste hyllas och hans lyftning till Waris vid straffen är magisk. Just Waris är en av Häckens bästa idag och hans löpningar öppnar upp väldigt mycket. Roligt också att han bröt sin måltorka. Dioh Williams är bra i första, men faller bort ganska mycket i andra och blir utbytt.

I GAIS är det många som är fel ute. Både Jankulovski och Sillapää gör dåliga matcher. Den förstnämnde är ofta fel ute och har nog gjort sitt på den här nivån. Vad det gäller ”Sillen” så är han ursäktad, hade bara tränat ett pass den senaste veckan. Defensivt var det helt okej från GAIS sida. Calum Angus är dock ute och cyklar rejält i första och Häckens vänsterkant var öppen gata stup i kvarten. Lundgren och Erik Johansson gör nästan alltid bra matcher och gör inte bort sig idag heller. Romario börjar få tillbaka sitt självförtroende och kan med speltid utvecklas till en riktigt bra spelare. Markus Gustafsson.. ja, spelade han? Allvarligt talat. Jag kom inte att tänka på han förrän nu efter matchen. Han har varit usel i år och bör få känna på bänken. Och denne Wanderson, jag lider med GAIS för att de har honom i laget, måste vara riktigt tufft. Han är alldeles för dålig och nu går det inte längre att skylla på kass form. Tornblad har tyvärr ingen bra dag på jobbet och han har inte en chans mot Häckens försvar idag.

De två nästkommande matcherna (Åtvidaberg hemma och Sundsvall borta) blir helt avgörande för GAIS. Vid förlust i de matcherna kan man nog börja tänka på hur man ska klara av att hålla klubben levande vid en degradering. Förhoppningsvis kan Jan Mak (ny tränare med stor sannolikhet) komma in och ge ny kraft till laget, men just nu kan man tyvärr bara vara pessimistisk.
    För Häcken rullar tåget framåt. Nu fjärde bäst i Allsvenskan och ”bara” sex poäng upp till guldet. Fortsätt så!
**
Waris drar på sig sitt tredje gula för att han firar sitt mål. Det är katastrof. Nu försvinner mycket av offensiven och nästa motståndare heter Malmö (borta). Blir svårt. Kanske omöjligt.
**
Någon som vet vad som händer med Martin Ericsson? Köper inte Häcken honom försvinner han om några dagar. Prio ett MÅSTE vara att lösa honom. Samtidigt är Bjurström tillbaka med besked och det var honom Ericsson skulle ersätta under vårsäsongen. Skulle vara hemskt att förlora både Tom och Ericsson till boråsarna.
**
Wanderson och Erik Johansson avstängda för GAIS i nästa match. Ska bli skönt att slippa brassen för en gångs skull, tror GAIS har större chanser utan honom.
**
Hora, hora, hora Martin Hansson är en hora, sjöng gaisarna efter matchen. Osmakligt och rent idiotiskt. Skämmer ut hela GAIS. Straffen är solklar och Häcken borde faktiskt haft två straffar till. Ser gärna nån form av bestraffning för sådant beteende.
    Sedan kan man fråga sig varför i helvete GAIS-klacken applåderar spelarna? Nä, alldeles för mycket gullande i både GAIS och IFK Göteborg.