söndag 8 juli 2012

Hareides HIF väntar Blåvitt

Klockan 19.00 imorgon är det match för IFK Göteborg igen. Den f d ÖIS-tränaren Åge Hareides Helsingborg står för motståndet.

Hemmalaget Göteborg ligger på en riktigt obekväm trettonde plats i tabellen. På tretton omgångar har man spelat ihop femton poäng och det är naturligtvis långt ifrån godkänt. I omstarten mot Djurgården senast såg allt riktigt bra ut ända tills DIF kvitterade efter dryga halvtimmen. Då tappade Blåvitt allt och förlorade till slut matchen med 3-2. Vissa skriker efter avgång och nyförvärv, medan vissa insisterar på att det kommer bli bättre. Med rätt marginaler hade Göteborg legat topp sex idag, men nu är läget annorlunda och ett lag som Blåvitt ska inte under några omständigheter ligga på nedre halvan av tabellen. En stabil och duktig mittback behövs och jag tror att nyckeln till framgång ligger just där. Ett fotbollslag ska byggas bakifrån och kan Bjärsmyr hoppa in, kanske bara för resten av säsongen, tror jag Blåvitt kommer flyga upp i tabellen med raketfart. Peter Larsson hade också varit ett alternativ, men han bli en dyr historia. Det är lätt att vara klok i efterhand, men tänk om Mild lagt Gerzic-pengarna på en erkänt duktig mittback, då tror jag Blåvitt legat i toppen idag.

Tobias Sana är tillbaka från avstängning och det ska bli riktigt roligt att återse honom igen. Hjalmar Jonsson, Sam Larsson och Mikael Dyrestam är skadade. Waehler har en blödning och blir borta några veckor och Erik Lund har oturligt nog åkt på en korsbandsskada. Joel Allansson har börjat köra för fullt, men den här matchen kommer för tidigt (?).

Hur startelvan formeras är svårt att säga. Får Haglund och Johansson nytt förtroende som mittlås? Säkert, även om jag hade velat se Azulay. Salomonsson spelar till höger och Valgardsson till vänster. Gerzic och Farnerud fortsätter centralt på mittfältet, men vilka som springer på kanterna är svårt att säga. Jag tror Sana tar sin plats till vänster och Sobra flyttas ner till höger på mittfältet. Hysén och Söder spelar på anfallet. Men som sagt, svårt att säga.

Helsingborg fick en flygande start med nya tränarduon Åge Hareide/Stefan Schwarz. I omstarten krossades Gefle med 4-0 efter tre mål av den isländska anfallaren Alfred Finnbogason. Gefle hade ingenting att säga till om och Helsingborg vann skotten med 20-5 (12-1 på mål). Hareide är en väldigt erfaren och kompetent tränare och det skulle inte förvåna mig om Helsingborg gör en mycket bättre höstsäsong än vårsäsong. I och med vinsten mot Gefle klev laget upp på en tredjeplats i tabellen, fyra poäng efter rivalen Malmö FF. Det finns utrymme för förbättring i bortaspelet och raden 2-2-2 är inte jätteimponerande. Senaste bortavinsten kom den femte maj mot GIF Sundsvall.

Helsingborgs trupp är bra och det visade dem verkligen senast, förra årets kanske bästa spelare i Allsvenskan, May Mahlangu, satt på bänken och den stora talangen Daniel Nordmark gjorde detsamma. Det ska bli intressant att se om Finnbogason kan följa upp succén senast med nya mål imorgon, det är riktigt bra anfallare och en spelare som Blåvitt verkligen måste se upp med. Lagets bästa spelare skulle jag ändå vilja säga är mittbacken Walid Atta, som för övrigt hade varit lysande för IFK Göteborgs lagbygge.

Skåningarna saknar endast Emil Sundin och Emil Krafth. Inga avstängningar stör.

Avspark 19.00

0 kommentarer:

Skicka en kommentar