lördag 7 juli 2012

Derby i Söderettan

Imorgon är det dags för årets andra derby för Örgryte IS. Qviding står för motståndet och ”hemmaplanen” Valhalla agerar spelplan.

Hemmalaget Qviding har hamnat i liten av en formsvacka och laget har tre raka utan vinst. I senaste matchen åkte man på en 2-0-förlust borta mot Trollhättan efter mål av Josef Daoud och Imer Beqiri. Qviding ligger på en tionde plats i tabellen med fjorton inspelade poäng. I laget hittar vi b la Kamal Mustafa, Isa Bagci och lagkaptenen Berahman Gholamreza, som är tre riktigt bra spelare. Qvidings U21 förlorade i veckan mot Häckens dito med 2-0, men en spelare jag blev ganska imponerad av var mittbacken Ronald Mukiibi (som har ett förflutet i GAIS). Nu är det väl inte riktigt samma sak att möta ÖIS i Division 1 Södra som att möta Häcken i Folksam U21, men skulle han få chansen tror jag inte han hade gjort bort sig. I Qviding spelar även Alexander Vrebac, som lärt sig spela boll på ÖIS-gården en gång i tiden. Lagets bästa målskytt är Moses Ssewankambo med fem strutar.

Just Ssewankambo väntas göra comeback mot Örgryte imorgon, enligt Qvidings officiella hemsida. Den viktiga spelaren och lagkaptenen Per Broberg medverkade mot Häckens U21 i veckan efter skadeuppehåll, men det är ytterst tveksamt om han är redo för 90 minuter ännu. Gholamreza fortsätter därmed inneha bindeln. Målvakten Johan Hagman, som dragits med skadebekymmer, gjorde blott sin tredje match från start mot Trollhättan senast och Kamal Mustafa var tillbaka (spelade dryga timmen) efter två matchers frånvaro. Hur skadeläget är till morgondagens match är okänt.

Det inofficiella hemmalaget Örgryte går fram som en ångvält just nu och plöjer allt i dess väg. I senaste omgången övertogs serieledningen och avståndet till Oddevold utökades till sex poäng. Ingenting verkar kunna stoppa göteborgarna och det skulle inte förvåna mig om förlustnollan står sig säsongen ut. I senaste omgången avfärdades Oddevold med 1-0 hemma på Gamla Ullevi efter mål av formstarka Oscar Wallén. Det var Örgrytes tredje raka vinst och målskillnaden 10-0 på dessa tre imponerar stort. Defensiven är ruskigt stark och att mittlåset Leinar/Jonsson har fått hålla sig skadefri betyder väldigt mycket. Även offensiven måste lyftas fram och när inte skyttekungen Emil Karlsson stänker dit ett mål finns Oscar Wallén, som verkar ha hittat formtoppen efter ett par tveksamma matcher från hans sida. 

Truppen annonseras ikväll, men det ska väl inte vara några skade- eller avstängningsbekymmer imorgon?

ÖIS startelvan ser nog likadan ut som mot Oddevold senast, eller nästan i alla fall. Abrahamsson vaktar målet och Bengtsson, Leinar, Jonsson och Sahlin försvarar. På mittfältet lirar Jakob Lindström och Seb Johansson centralt och på kanterna ser vi Holländer och... Lycén? Anderberg? Björkeryd? Anderberg får starta om han är 100% skulle jag tro, så Holländer till höger och Anderberg till vänster. Wallén och Karlsson är självskrivna på anfallet.

Det kommer bli väldigt svårt för Qviding att få stopp på Örgryte. Hemmalaget är inne i en negativ trend samtidigt som Örgrytes form knappast kan vara bättre. ÖIS är bättre på alla positioner och det här dubbelmötet lär med stor sannolikhet sluta med sex poäng för Hans Prytz och hans mannar. Kryssar Oddevold och Lund idag (16.00), samtidigt som ÖIS vinner imorgon, är det åtta poäng ner till Oddevold och tre till Lund. Vi kan hoppas. Jag själv ska försöka mig på bedriften att se GAIS och Häcken samtidigt på Csports, sedan springa till Valhalla för att vara på plats vid matchstart. Lyckas jag?

Avspark 18.30

0 kommentarer:

Skicka en kommentar