lördag 7 juli 2012

Mardrömsmotståndare väntar Häcken

BK Häcken ställs imorgon mot tabellfyran AIK i en match som på förhand ser väldigt klurig ut för Hisingslaget.

Hemmalaget AIK ligger på en fjärdeplats, eller delad tredjeplats med HIF sett till poäng. Stockholmarna har ännu inte förlorat hemma på Råsunda, men på sex matcher där har man hela fyra kryss, vilket är en klar missräkning. I senaste matchen åkte på man en rejäl smäll nere i Malmö, slutresultatet skrevs till 4-0 och AIK var stundtals totalt utspelade. Offensivt kan det bli bättre och deras femton mål (Häcken 29) så här långt imponerar inte överhuvudtaget. Dessutom har man släppt tretton, vilket gör att man inte har någon speciellt smickrande målskillnad.

Laget kryllar av duktiga spelare och offensivt är det Celso Borges och Martin Mutumba som sticker ut lite extra. Borges har väl inte varit den där supersuccén som AIK hoppats på, men han besitter ändå en otrolig kapacitet. I backlinjen är Per Karlsson och Niklas Backman två av Allsvenskans bästa försvarare och Alexander Milosevic, som varit skadad en längre tid, är en av Sveriges främsta talanger och jag har fortfarande inte glömt av hans fantastiska mål mot Sundsvall.

Enda frånvarande imorgon, vad jag vet, är nämnda Milosevic och nyförvärvet Daniel Majstorovic.

BK Häcken ligger ett hack och en poäng efter AIK i tabellen. Mycket av det fina spelet under vårsäsongen var som bortblåst i omstarten mot GIF Sundsvall förra helgen. Slutresultatet, 1-2, må har varit orättvist, men det finns väldigt mycket Häcken måste jobba på om de vill sluta i toppen i år. Försvaret måste höja sig, skippa de enkla misstagen och vara mer fokuserade. Ali Kahn, som nästan alltid är så stabil, irrade runt som en liten rädd kattunge mot Sundsvall och trots att han är kapten kan det vara läge för Tom Söderberg att kliva in och regera. Emil Wahlström är heller inte så pjåkig, men där kan det behövas ett par till U21-matcher innan han är aktuell för spel.

Forsell och Henriksson lär inte få spela imorgon (men är på god väg tillbaka) och Rene Makondele drog på sig sitt tredje gula kort mot Sundsvall senast. Chatto är tillbaka efter avstängning.

Gerhardsson kommer inte göra några större förändringar i startelvan. Källqvist står i mål och även om jag vill ha Söderberg i mitten så tvivlar jag på att PG särar på Ali Kahn/Östberg. I så fall borde Söderberg få spela till vänster, vilket skulle innebära att Arkivou tar platsen till höger. Med tanke på att Makondele är avstängd så gör det inte särskilt mycket. På det defensiva mittfältet går Dominic Chatto in bredvid Lewicki, men när Bjurström är redo för 90 minuter kan han äntligen få gå in och dominera där. De tre offensiva mittfältspositionerna är lite klurigare. Man vet aldrig vart man har Drugge, men i brist på alternativ lär han gå in bakom Waris. Det skulle betyda att Martin Ericsson fortsätter till höger och enligt Andres Jimenez, som var på GPA i fredags, tar Josef Elvby Makondeles plats till vänster. Skulle Dioh Williams eller Joel Johansson få starta till vänster så kan man lika gärna stänga av matchen innan den ens börjat. Nä, nu ska jag inte vara sån, men de två alternativen känns inte speciellt heta. Jag hade gärna sett Leo Zuta från start, men det kommer inte hända i år. På anfallet springer Waris.

Det kommer bli en tuff match för Häcken imorgon. Historiskt sett har man haft det svårt för AIK och utan Makondele försvinner mycket av den offensiva kreativiteten. Efter den här matchen väntar ett dubbelmöte mot ett (kanske) pånyttfött Örebro och vill det sig illa kan Häcken tappa rejält i tabellen de kommande omgångarna. Nu ska man försöka tänka positivt och kan Waris få igång bössan igen, samtidigt som Ericsson eller Drugge serverar honom, så kan det sluta riktigt lyckligt imorgon. Jag håller tummarna.

Avspark 16.00

0 kommentarer:

Skicka en kommentar