måndag 2 juli 2012

Upp till bevis, Blåvitt

På tisdag är det dags för IFK Göteborg att damma av fotbollsskorna och spela allsvensk fotboll igen. Göteborgarna åker upp till Stockholm för att förhoppningsvis göra mos av Djurgårdens IF.

Hemmalaget Djurgården har varit en besvikelse så här långt. På tolv matcher har laget skrapat ihop tretton poäng och med det resultatet ligger man just nu på platsen precis över kvalplats. Stockholmarna har fem (!) raka 1-1-matcher bakom sig och totalt sju kryss hittills i år. Jag har inte sett Djurgården särskilt mycket i år, men jag blev ganska imponerad av det jag såg i 1-1-matchen mot Häcken. Kebba Ceesay (som visserligen är avstängd) är en riktigt duktig försvarare och Ricardo Santos är en bra anfallare och farlig avslutare. I truppen finns också b la Kasper Hämäläinen, James Keene och Sebastian Rajalakso, som alla är ett hot framåt.
     Under uppehållet har Djurgården spelat en intern match, en träningsmatch samt varit med på en liten ”turnering” med två matcher á 45 minuter mot Mjällby (0-1) och Kalmar (1-0, James Keene). Träningsmatchen, som spelades i torsdags, slutade med en 2-1-vinst mot krisande Örebro efter mål av Sebastian Rajalakso och Petter Gustafsson.

Den danska mittbacken Marc Pedersen är borta resten av säsongen och Kebba Ceesay är avstängd, vilket är två tunga försvarsavbräck för stockholmarna. Målvakten Kasper Jensen är även han borta och Martin Broberg och Ricardo Santos är tveksamma till spel. Målvaktsförvärvet Kenneth Höie (fr. Elfsborg) är inte spelklar förrän första augusti.

Precis ovanför Djurgården i tabellen hittar vi IFK Göteborg på femton poäng. Våren har kantats av besvikelse, men då och då har göteborgarna blixtrat till och visat att man är ett lag för toppstriden. Tobias Sana har varit ett utropstecken och Robin Söder kom igång rejält under de sista matcherna innan uppehållet. Kapaciteten finns där och nu gäller det ”bara” för Stahre att samla ihop spelarna och spela som ett lag.

Tobias Sana är avstängd imorgon och Hjalmar Jonsson är långtidsskadad. Mikael Dyrestam är på väg tillbaka, men matchen mot Djurgården kommer för tidigt. Även Joel Allansson, Philip Haglund och Sam Larsson missar matchen på grund av skador.

I och med Sanas avstängning och skadeläget så känns Stahres startelva ganska klar. Alvbåge vaktar målet. Waehler bildar mittbackspar med Jakob Johansson och på kanterna spelar Salomonsson och Logi Valgardsson. Pontus Farnerud och Nordin Gerzic utgör det centrala mittfältet och till höger lirar Stefan Selakovic. Hysén spelade på en kant mot Århus och lär göra det även mot Djurgården. På anfallet är mannen som glöder, Söder, given och mycket tyder på att en pånyttfödd (?) Sobralense får förtroendet bredvid honom. Bänken kommer troligtvis vara rekordung och Jonathan Azulay, som skrev seniorkontrakt i veckan, kan räkna med en plats där. Formstarka Moberg Karlsson lär med största sannolikhet få göra ett inhopp mot slutet.

För mig, och säkert många andra, är det här den trettonde omgångens mest intressanta match. Det ska bli riktigt spännande och se om Blåvitt har någon eller några extra växlar att lägga i. Djurgården kan vara en svår nöt att knäcka, men är det Europa Blåvitt satsar på måste det bli tre poäng i en sån här match, inget snack om saken. Det blir också spännande att följa hur Hysén reagerat på sommarens bravader nere i Ukraina och om Sobralense kan plocka fram något ess ur rockärmen efter den sanslöst dåliga hösten. Värt att tänka på är att om Blåvitt förlorar imorgon, samtidigt som Gefle vinner mot HIF idag, så är göteborgarna endast en poäng från kvalspel. Jag tror den här matchen kommer säga mycket om hur IFK Göteborgs höstsäsong blir.

Avspark 19.00

EDIT: Truppen: John Alvbåge, Erik Dahlin, Kjetil Waehler, Jakob Johansson, Jonathan Azulay, Erik Lund, Emil Salomonsson, Logi Valgardsson, Hampus Zackrisson, Philip Haglund, Nordin Gerzic, Pontus Farnerud, Stefan Selakovic, Daniel Sobralense, Tobias Hysén, Hannes Stiller, Robin Söder, David Moberg Karlsson.

Haglund är alltså med, men tveksamt om han är 100%.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar