fredag 29 juni 2012

Dags för allsvensk fotboll igen

Imorgon är det dags igen. Sveriges bästa liga kickar igång efter fem veckors vila. Först ut av Göteborgslagen är BK Häcken, som tar emot GIF Sundsvall hemma på Rambergsvallen.

Göteborgs (?) just nu bästa lag, BK Häcken, ligger på mycket fin fjärde plats i tabellen, två poäng efter MFF på silverplats. Vårsäsongen för Häckens del får väl godkänt, Waris & co har gett oss mycket fotbollsgodis, men samtidigt blandat detta med en del bottennapp. Andra halvlek mot Blåvitt var inget att ha och i matcherna mot Djurgården, Kalmar och Elfsborg kom laget inte alls upp i normal standard. Matcherna man minns speciellt är så klart Malmö (5-0) och Norrköping (6-0) hemma, men man ska inte glömma bort de oerhört stabila 3-0-segrarna mot Åtvidaberg och Gefle och det sena segermålet mot Syrianska. Häcken är ett riktigt bra fotbollslag och det vet nästan hela Sverige vid det här laget.
     I måndags träningsspelade Gerhardssons mannar mot danska Lyngby och den matchen var inget att hurra över. Danskarna vann med 4-3 och Häcken hade stundtals väldigt svårt att få igång ett riktigt spel. Att släppa in fyra mål mot sådant motstånd är inte bra och förhoppningsvis har de tagit lärdom av detta och gör en bättre försvarsinsats imorgon. Just försvaret är väl Häckens svaga länk, även om det inte är dåligt på något sätt. Offensivt är Häcken Sveriges svar på Real Madrid, men det finns som sagt utrymme för förbättring i backlinjen.

Till morgondagens match saknas avstängda Dominic Chatto och Jonas Henriksson är fortsatt långtidsskadad. Daniel Forsell medverkade varken på internmatchen eller mot Lyngby, så jag tvivlar på att han är med imorgon. Dioh Williams har suttit fast i Liberia och är kanske för matchotränad för att göra ett inhopp. Martin Ericsson vilade mot Lyngby, men borde medverka imorgon.

Nykomlingen från norr, GIF Sundsvall, har väl presterat helt okej så här långt. Laget ligger på en tolfte plats i tabellen med tretton inspelade poäng. Två färre än Blåvitt och fyra fler än GAIS. De har haft en del skadeproblem och den offensiva kraften Emil Forsberg har varit borta en hel del. Bästa prestationen hittills stod de för när de tog poäng borta mot AIK (1-1). Annars har laget stått för en del dåliga insatser och målskyttet har i många matcher varit ett stort problem. Häcken har gjort femton fler mål än norrlänningarnas tretton baljor och jag vet att det är många Sundsvallsupportrar som suktar efter en anfallsförstärkning (t ex Pontus Engblom, AIK).

Giffarna har spelat två träningsmatcher under uppehållet och förlorat båda. Första motståndarna hette AIK och slutresultatet skrevs till 2-1 i en match där Sundsvall inte alls var med på noterna i första halvlek. I andra träningsmatchen var Gefle för starka och Jakob Orlov x 2 och Jonas Lantto såg till att matchen slutade 3-0. Sundsvall har alltså inte haft den bästa uppladdningen inför slutspurten i Allsvenskan.

Högerbacken Robert Lundström är avstängd imorgon. Den viktiga mittfältaren Kevin Walker kom tillbaka från skada i veckan och är tveksam till start, även om han själv är positiv till spel. Daniel Sliper försökte köra 100% på gårdagens träning, men fick kliva av och han, tillsammans med mittbacken Christian Brink, stannar hemma. Utlandsaktuella David Myrestam och den isländska landslagsmannen Ari Skulason körde med tejpade fötter på träningen, men kommer spela från start.

I Häckens startelva tar Källqvist som vanligt plats mellan stolparna. I mittförsvaret spelar kapten Kahn tillsammans med Östberg och till vänster springer Arkivou. På högerkanten bör Söderberg få spela, men det känns som att PG lika gärna kan spela med Frölund där. Mot Lyngby spelade Arkivou till höger, men jag tycker att han bör spela tillsammans med Makondele på vänsterkanten. På mittfältet får nog Elvby och Lewicki förtroendet defensivt och Bjurström kanske kan få några minuter till slut. På vänsterkanten lirar Makondele. Hur de två andra platserna formeras återstår att se. Antingen blir det Drugge i mitten och Ericsson till höger, eller så blir det Ericsson i mitten och Anklev till höger skulle jag tro. Waris som spets.

Peter Gerhardsson och hans spelare kliver in i den här matchen som stora favoriter och det är klart att det ska bli en gulsvart seger imorgon. Häckens trupp är starkare på de flesta positionerna och Waris/Makondele är Allsvenskans hetaste duo. Trots detta kan det naturligtvis uppstå problem och det såg vi inte minst i hemmamatchen mot Djurgården. Ligger Sundsvall lågt i banan och tätt på Waris kan Häckens spel lätt bli alldeles för statiskt och lättläst och det är i det här läget en plan b skulle behövas. Nu finns det ju tyvärr ingen Ranégie i truppen och på bänken är det inte ofta Gerhardsson sitter på någon ”gamechanger” som han kan kasta in. Det var verkligen synd att Hernandez inte lyckades bättre. Förhoppningsvis så är Häcken helt enkelt det bättre laget imorgon och får Waris och Makondele igång sitt samspel kan det bli en riktigt rolig lördag på Rambergsvallen.

Avspark 16.00

6 kommentarer:

Anonym sa...

Bra genomgång!

Flemingsgatan 25 sa...

Mycket bra inlägg. Du gör ett bra jobb varje vecka. Varför inte även lägga upp dina genomarbetade texter på SF. Dom är värda än fler läsare. Mejla i så fall texterna om BK Häcken till andres_jimenez86@hotmail.com . Han ordnar detta. han ger den bästa servicen. Lycka till framöver!

Anonym sa...

Schyst inför rapport men kan meddela att Ari är Isläning och inte finne. Annars mycket bra.

//GIF-Supporter

Anonym sa...

Trevligt och nformativ läsning = m.a.o. en bra "inför match"!
Sade GIFÅsskar

Straffpunkten sa...

Studio Hisingen: Stort tack, men vill gärna ha läsare till bloggen :)

GIF-supportrarna: Tack. Och självklart är Ari islänning, bra att du såg det :)

Anonym sa...

Hoppas att du börjar skriva på SF. Kanske att du skriver mest inlägg på blogen men även på SF. På detta sätt kan din blogg kanske få ännu mera läsare.

Skicka en kommentar