fredag 20 juli 2012

Göteborg intar Gävle

Imorgon spelar IFK Göteborg sin andra match på en vecka mot Gefle IF. Kan göteborgarna ta en efterlängtad seger eller blir det pannkaka igen?

1-1 blev det på Gamla Ullevi senast. Göteborg inledde målskyttet efter 21 minuter genom Pontus Farnerud, men med tjugo minuter kvar av matchen kvitterade Alexander Faltsetas efter slarv och dåligt försvarsspel. Detta var Blåvitts åttonde raka match utan seger och på den punkten är det bara GAIS som kan utmana med sina tio raka utan vinst. Det går inte bra för IFK Göteborg helt enkelt.
     Blåvitt ligger på en elfte plats i nuläget med sjutton inspelade poäng, lika många som både Djurgården och Syrianska som har sämre målskillnad. Gefle innehar fortfarande kvalplatsen och just nu skiljer det fyra poäng upp till IFK Göteborg och tre poäng ner till GAIS och Örebro. Således är matchen väldigt viktig för bottenstriden.

I Blåvitt är Mikael Dyrestam, Erik Lund, Sam Larsson, Hjalmar Jonsson och Kjetil Waehler definitivt borta från spel. Robin Söder utgick senast och är ett stort frågetecken. Selakovic, Farnerud, Jakob Johansson, Tobias Sana, Emil Salomonsson och August Strömberg har alla haft lite småskavanker eller haft halsont, men lär med största sannolikhet komma till spel.
     Gefle har ett oerhört tungt avbräck i avstängde Jonas Lantto. Hjalmar Öhagen är borta sedan tidigare.

Norrlänningarna är ett svårslaget lag. På de sju senaste matcherna har man fem kryss, en vinst och en förlust. Det kommer bli en riktigt tuff match för Göteborg imorgon, men jag skulle vilja påstå att vinstchanserna ökar avsevärt i och med Lanttos avstängning. Han är en av få i Gefle som kan producera något vettigt framåt och när en offensiv som gjort nio mål är försvagad så avskräcker inte det nämnvärt. Jag tycker att det luktar 0-0 lång väg här, Blåvitt har ingen som kan göra mål och Gefle är ligans målsnålaste lag.

I startelvan hoppas jag Dahlin åter får förtroende i mål, annat vore konstigt. En målvakt ska inte hålla på och bytas runt. I försvaret spelar Salomonsson (om han är 100, annars Allansson), Jakob Johansson, Haglund och Valgardsson. Centralt på mitten spelar Gerzic tillsammans med Farnerud. Är Selakovic kry lär väl han och Sana spela på kanterna, men jag vet inte riktigt, Hysén borde inte spela på anfallet. Sana är vänstermittfältare, men det hade varit intressant att testa honom på högern och Hysén till vänster, men spontant känns inte det särskilt troligt. På anfallet lirar Sobralense med Hysén. I min bok borde Allansson få en startplats, hans insats senast var bra och rätta mig om jag har fel, men är inte hans naturliga position central mittfältare? Hade varit spännande att testa honom bredvid Farnerud, för Gerzic presterar inte överhuvudtaget just nu. Något säger mig i alla fall att det kommer bli en överraskning eller två i Stahres startelva imorgon.
     För att spinna vidare på idén med Sana och Hysén på kanterna så tror jag att det hade kunnat fungera mycket bra med en kille som Stiller på anfallet. Då får man fart, bra kantspel och mycket inlägg in på en nickstark Stiller. När Waehler är tillbaka så får man upp Haglund på det centrala mittfältet och ger man honom en något offensivare position kan också han fylla på och utnyttja sin styrka i luftrummet. Man behöver inte spela som Barcelona för att vinna matcher. Kolla t ex hur målet mot Gefle kom till, via ett inlägg från Selakovic. Ibland måste man tillämpa de enkla metoderna för att göra mål. 

Avspark 16.00

0 kommentarer:

Skicka en kommentar