torsdag 19 juli 2012

Häcken avgjorde med en man mindre

BK Häcken tog idag andra raka segern mot Örebro på mindre än en vecka. Ännu en gång skrevs slutresultatet till 2-1.

Häcken fick en horribel start på matchen och redan efter fyra minuter gör Örebro 1-0. Daniel Bamberg slår en frispark från långt håll, bollen lyfts in i straffområdet och rinner förbi alla inklusive Christoffer Källqvist. Tungt start för Häcken, men efter målet vaknade hemmalaget och efter dryga kvarten fanns det bara ett lag på banan. 21 minuter in i matchen kommer kvitteringen. Dioh Williams klackar bollen till Björn Anklev i straffområdet, Anklev slår ett högt inlägg till en fristående Makondele på bortre stolpen som på volley skjuter in 1-1. Ett riktigt snyggt mål om jag får säga det själv. Häcken var överlägsna och efter dryga halvtimmen är det riktigt nära 2-1 när Tom Söderberg stenhårt nickar bollen i ribban och Waris är centimeter ifrån att sätta returen. Det oavgjorda resultatet står sig dock halvleken ut.

Andra halvleken startade också på sämsta sätt för BK Häcken. Efter bara två minuter tvingas Waris utgå skadad efter att ha fått en smäll på knät. Martin Ericsson ersatte och Dioh Williams gick upp på anfallet. Efter detta sjönk tempot avsevärt. Matchen blev ganska dålig och Örebro försökte nästan inte ens anfalla, eller ja, de kunde inte anfalla. Med tjugo minuter kvar tände matchen till och Örebro fick ny energi. Bortalaget fick två ypperliga chanser till 2-1, men Christoffer Källqvist storspelade i Häcken-målet två gånger om och fick sedan lite hjälp av ribban när Haginge var framme och nickade på en retur. Med åtta minuter kvar av matchen slår Lewicki en helt galen pass in i mitten som Astvald snor åt sig, Tom Söderberg ser bara en utväg, fäller honom och drar därmed på sig sitt andra gula kort för dagen. Med en man mindre såg det tungt ut för Häcken, men i den 87e minuten slår Anklev ett underbart inlägg till inhoppande Joel Johansson som får en tå på bollen och gör 2-1.

Oerhört stark insats av Häcken idag. Sett över 90 minuter skulle jag vilja säga att resultatet är rättvist, även om Häcken tappade matchen med tjugo minuter kvar. Örebro var väldigt nära 2-1 och efter Söderbergs utvisning trodde i alla fall jag att man kunde räkna bort en seger. Trots detta gör Häcken 2-1 och får med sig tre viktiga poäng.
    Första halvleken är riktigt bra från Häckens sida (bortsett från första fem), men i andra blir spelet sämre och Waris skada påverkar naturligtvis väldigt mycket. Häcken skapar inte mycket framåt efter pausvilan, men avgör ändå till slut med en man mindre och det är minst sagt riktigt starkt.

Ännu en gång gör Häcken en stabil försvarsinsats. Söderberg är återigen riktigt bra och jag tror nog att Häcken har Allsvenskans nickstarkaste spelare i honom. Han är dessutom fullständigt livsfarlig i offensivt straffområde och Häcken måste verkligen krita på nytt med honom. Ali Kahn gör en bra match och både Frölund (ja, faktiskt) och Arkivou imponerar på sina kanter. Chatto och Lewicki gör bra matcher, men återigen tycker jag Chatto slarvar en del i passningsspelet och Lewickis vansinnespass som leder fram till utvisningen är inte bra. Dioh Williams imponerade stort som offensiv mittfältare i första, men kom bort sig som anfallare i andra. Makondele är som alltid grym och Waris oroar ständigt, även om han inte riktigt kom till sin rätt idag. Dagens kung måste jag utse till Björn Anklev, han är en favoritspelare och jag hade nästan hellre haft honom än Messi i mitt lag (om jag hade haft ett lag). Han springer som en dåre match in och match ut och idag visar han även prov på en fantastisk inläggsfot och fin teknik. Magisk insats av Björne idag. Kul också för Joel Johansson att han fick göra mål. Även Christoffer Källqvist måste hyllas stort idag. Han står för två riktigt bra räddningar och utan honom hade Häcken gått hem tomhänta idag.