lördag 14 juli 2012

Två lag med olika formkurvor möts

Imorgon åker BK Häcken till Närke för att möta Per-Ola Ljungs Örebro SK. En match mellan två lag med helt olika formkurvor.

Hemmalaget Örebro gjorde kanske sin sämsta vårsäsong någonsin i klubbens historia i år. Efter tolv omgångar hade laget fyra poäng och inte en enda vinst. Förtroendet för tränare Sixten Boström försvann och när P-O Ljung fick sparken från Helsingborg slog Närkelaget till. Den sympatiske tränaren Ljung har fått en flygande start på höstsäsongen och Örebro har nu två raka segrar. Senast stod man för en stark insats när man slog formstarka Malmö FF med 2-1. Jiloan Hamad gjorde 1-0, men Boris Lumbana och Iler Berisha såg till att vända på steken. Ljung säger själv att han arbetar för att spelarna ska få känna sig mer delaktiga och de verkar gilla hans sätt att styra laget. I nuläget ligger Örebro på samma poäng (10) som GAIS i botten, men har sämre målskillnad och innehar därmed den mindre smickrande jumboplatsen. 
     Det är imponerande att Örebro har rest sig och tagit två raka segrar nu, inget snack om saken, men jag blev absolut inte imponerad av det jag såg av laget mot GAIS i omstarten. Innan Ekundes utvisning stod Örebro för rejäla misstag i försvaret och båda gångerna var det ytterst nära att resultera i mål för GAIS. När göteborgarna sedan spelade med en man mindre var det ofta ganska tafatt i Örebro och det var inte alls långt ifrån att GAIS vann den matchen sista tio. Sedan skall man heller inte dra för stora växlar av en hemmavinst mot Malmö, kolla bara skåningarnas bortarad, 1-3-3.

BK Häcken mår inte särskilt bra just nu. Den energifyllda fotbollen som Hisingslaget visade på vårsäsongen är bortblåst och försvarsspel är rejält darrigt för stunden. 1-2 mot Sundsvall i omstarten följdes upp av en 3-1-förlust borta mot AIK efter en horribel start på matchen. Laget har droppat till en sjundeplats i tabellen, men å andra sidan är det bara fem poäng till MFF på silverplats. Häcken är ingen outsider längre, fansen kräver att laget ligger i toppen och då går det inte att prestera så som man gjort de två första matcherna efter uppehållet. Bättring krävs och det snarast.

Ett monsterplus för Häcken är att lagets bästa spelare Makondele är tillbaka efter avstängning. Varken Forsell eller Jonas Henriksson lär få spela, men båda är tillbaka inom en snar framtid.

I Häckens startelvan står Källqvist mellan stolparna och även om jag tycker att Söderberg borde spela i mitten har jag svårt att se Gerhardsson bänka Östberg eller Ali Kahn. I och med att Makondele är tillbaka så bör Arkivou återgå till vänsterkanten, vilket tyvärr skulle innebära att Frölund tar platsen till höger. Skulle också kunna vara så att försvaret ser ut precis likadant som mot AIK, men som jag sagt tidigare, jag ser gärna Arkivou och Makondele på samma kant (bra för offensiven). På det defensiva mittfältet spelar Chatto tillsammans med Lewicki och det är verkligen dags för dem att lägga i en extra växel nu, ingen av dem går riktigt att känna igen. Bakom Waris på anfallet hoppas jag få se Martin Ericsson och på kanterna löper Björn Anklev (bra senast) och Makondele.

Häcken står inför en viktig period nu. Två förluster i det här dubbelmötet och man är på allvar indraget i bottenstriden, vem hade trott det 5-0 mot MFF? Nu gäller det att ta tag i försvaret, få lite stabilitet och kan inte Ali Kahn eller Östberg prestera så ut med dem. En dålig insats, okej, två, nja, men efter tredje så är det dags att möblera om och försöka lösa problemet. Jag vet att Gerhardsson är en tränare som fokuserar mycket på att ett spel byggs bakifrån, han hyllar ofta försvaret när det går bra och jag tror att så fort Häcken får ordning på mittbacksspelet så kommer det gå bättre. Den första matchen mot Örebro blir riktigt tuff, men Häcken trivs på bra underlag (konstgräs) och förhoppningsvis kan Waris lura upp 34-åriga Wikström på läktaren imorgon.

Avspark 16.00

0 kommentarer:

Skicka en kommentar